Posts

Showing posts from June, 2010

Kisoh kucing dan tahiknyo...

Image
Hari ni ambo tak dok entry chess sejajar buke blog catur...ambo teringat zame2 kecik dulu mok ambo ado ceghito pasal 'Mengapo kucing suko berak dale pasir?'.....ambo pun tok tahu kisah dongeng ko, kisah benar ko tapi hok mok ambo royat ko ambo lagu ni la....kalu sapo2 pernah dengar kisoh ni, tolong verify nge ambo...ambo nok wat buletin pasal "Kisoh penceritaan mok ambo"

Pado ketiko dulu2, kucing nge ghima (harimau) meme berkawan baik...buleh dikatokan selalu keluar bersama mace belangkas sebab masing-masing tengok muko lebeh kurang samo, ado misai, bentuk badan gayo samo cuma bezanyo, ghima tu besar, kucing tu kecik..

Ketiko duk tengok main gurau bewok, si ghima ni tanyo la si kucing....

Ghima : Wei nate kucing, guano gak mu buleh panjat pokok situ sini, deras molek mu hungga (lari)...aku nok jadi seghupo mung la, mu buleh ajar aku dok ghukah pokok (panjat pokok)?

Kucing : Oloh, demo ke saing baik ambo, buleh sangat....gini cagho dio (pada maso tu kucing tu ajarlah si g…

Round 8 dan Round 9 - habih doh ambo key-in

Image
Round 8 nge round 9, ngelah doh ni...akhirnyo cukuplah 9 game ambo berjayo key-in sipe dale blog, pah ni ambo buleh tohok la kertas score sheet ambo hok tak dok ghupo doh...cumo kalu kertah score sheet tu dibuat khas atah namo 'National Championship 2010', ambo sipe ghasonyo..sepatutnyo kalu kejohane gini, penganjur buleh buat pitih seperti jual board ado tulis 'National Championship 2010' ko, buat baju ko dan sebagainyo, tapi sebab tahun ni first time, kiro semuo segi ambo ghaso puah hati doh...tahun depe, kekalkan tempat sebegini, baghu ghama oghe maghi...set2 kito tak dok pitih mano nok main tengoh2 Kola Lumpur tu...spend banyok, hadioh pun tok leh cover balik silap2 (kalu mene la, kalu kaloh gak, ssajo la)...jadi, ambo nok wi kredit lah kepado penganjur kejohane tahun ni, hostel pulok menyediokan tempat tengok TV untuk tengok World cup...kiro ganah lah tu...oklah ambo tok se bbo be doh, haghi ni genap seminggu ambo dok buat benda ni nok sipe dale blog untuk simpane…

Duo game seri pada Round 6 dan Round 7

Image
Duo game ambo seri pado Round 6 dan Round 7. So betol2 seri, so lagi berlakon seri...Round 6 ambo seri denge Candidate Master (CM) Amier Hamzah...(budok berbakat besar lepah kelik dari Asian Chess Championship)...sebelum tournament, ambo ingat dio oghe kelate jugok sebab tercatat sebagai pasuke kelate, ghuponyo sssilap, mayday doh proof bilo mayday tanyo beli pen mmano, dio tok leh jawab..tok beghapo nok pahe kot..tu tok mitok karipap lagi...

Round 7 lawe Syed Azizi...mmm...pun buah seri (pakat doh), nok try main pun takut kalu soghe kaloh, takut payoh nok kutip point doh lepah tu, pah pulok kalu mene pun naik mejo hok atah2 jupo jerung2 pulok...tamboh pulok reputasi Syed pun buat ambo kecut peghut...kuat segenap segi dio ni...pah ko opening dinasour attack dio kaji...dio kato kalu main sssungguh dio tok main b3, sebab male tu Mat Leng kato main b3 jah supayo napok kemah...ghuponyo Mat Leng director dio...jadi gitulah ceghitonyo...

Round 6
Putih : AMBO
Hitam : CM Amier Hamzah

1.c4 {sebab m…

Round 4 dan 5 baghu buleh kutip point balik..

Image
Round 4 baghulah buleh kutip point balik, kali ni nge seorang budok kecik (sebab tu la Mat Leng kato ambo ni timbuk budok), meme betul jugok, selepah game ni, 2 point ambo kutip mene nge budok...nok wat lagu mano, mugo ambo tok biso...malah kecek banyok, tok berapo nok de nulih panje2, nok gi hatar bini gi sekoloh (ko kurikulum pah ceghoh sekoloh zame lo ni...)

Jo lo doh gamba ni, maso ni Mat Leng duk sebeloh ambo, tapi dio tok kelihate sebab dio ambik gamba...sini lah kami berduo duk kok kik kok kih pah ceghoh..

Round 4

Putih : AMBO
Hitam : Wong Yinn Long

1.e4 c5 2.Nc3 d6 3.d3 Nf6 4.g3 g6 5.Be3 Ng4 6.Bg5 Bg7 7.h3 Nf6 8.Qd2 O-O 9.Bh6 Nc6 10.Bxg7 Kxg7 11.Be2 a6 12.h4 b5 13.h5 Kh8 14.hxg6 fxg6 15.Nf3 Ra7 16.O-O-O b4


17.Nd5 Be6 18.Ng5 Bxd5 19.exd5 Nd4 20.c3 bxc3 21.bxc3 Nxe2+ 22.Qxe2 Qa5 23.Qb2 Qb5 24.Qa1 Rb7 25.Nxh7 {ketiko ini hanyo Mat Leng nge ambo jah tahu insiden sebenar di gelangge, ambo tok sei ceghito lah sini...tok berapo kemah nok ceghito...maso ni ambo nge dio duk sebeloh nyebeloh…

Round 2 dan 3...

Image
Kali ni ambo nok bui game ambo main maso round 2 dan round 3...nok keno cepat masuk game ni, score sheet pun napok seghupo tok seghupo score sheet doh, de bui anok nyoteng gak, habislah nyo kogha kok se.....seperti biaso, ambo tok guna freeze atau software utk analysis, jadi kepado adik2 hok nok belaja chess, jange duk paka sangat blog ni, nati nyesal, takut tok panda sokmo..

Round 2, ambo lopat mejo ke-6, kiro ni lah mejo paling tinggi ambo de naik, pah tu gak duk main mejo bowoh sokmo, payoh nok caghi make atau mentakedaghoh (fork ayat mayday)..main pulok nge Kamaludin Yusof, mmmm...payoh-payoh...jadi result dio tahu2 la, kalu ambo mene pecoh lah dewe tu, tapi gak of course la ambo kaloh..

Round 2
Putih : AMBO
Hitam : Kamaludin Yusof

1.e4 c5 2.Nc3 g6 3.d3 Nc6 4.Be3 d6 5.f4 Bg7 6.Nf3 e6 7.g3 Nge7 8.Bg2 O-O 9.O-O Nd4 10.Qd2 f5 11.e5 Nxf3+ 12.Bxf3 dxe5 13.fxe5 Bxe5 14.Bxc5 Rf7 15.Rae1 Bf6 16.Ne2 {disini, lepah habih game kamaludin ghoyat, bilo ambo gi Ne2, buoh dio jadi bernafas balik bilo …

Ambo try belajar chess replayer...

Image
Sebenarnyo, ambo lamo doh nok guno chess replayer ni, tapi gak tok jadi sokmo, nok jadi guano, asyik duk main rapid, tok pernoh nok tulih..nok bubuh game oghe lain pun tok berapo teruja sangat mugo blog ambo...kali ni ambo ado sipe game ambo, jadi kalu sipe dale komputer pun ghasonya tok ke mana, ambo buke jenis suko study sangat komputer chess ni..ambo tuo doh, tok de doh nok belajar bendo2 gini, maksud ambo, ambo takdok target nok jadi biso telajok dale chess doh...ambo doh sapa taraf nok main suko2, nok bbabak sikit2, nok jupo saing2 lamo, nok gelok ketawo bersamo....denge banyok kijonyo, denge comitment family pulok, surelah ambo tok de sangat nok beri perhatie...

Jadi ambo try la setup game pertamo ambo, tapi ale2 setup, ambo pun nok wat analisis sediri, ambo tok guno freeze, ribka atau gapo namo ghima chess enjin lain, ambo buat ikut sedap ambo, sebab tu ambo nok nasihat dekat sapo2 hok nok maju, jange paka sangat analisis ambo ni, lamo gak duk ingat analisis komputer, pah duk ti…

Apo perasae demo lawe denge GM Bean?

Image
Ble ble ambo duk suko soghe pasal dinasour kaki pendek denge dinasour ngita oghe mandi, ambo dok telitah dale palo kalu la mamat kace ni jadi GM Bean...

Buke gapo, buleh ko dio main chess seghupo kasparov...kalu ambo main nge GM Bean, mulo2 sale nok stat game pun ambo suko keghah doh..tu ambo tok leh imagine lagi bilo dio sebut "touch move", "check", "check-mate"......

Oklah bahaso kelate pagi ini ambo upgrade duo patoh perkataae, iaitu nnusuk denge mmeceh...

nnusuk maksudnyo sembunyi.....kalu maso kecik2 dulu kito main nnusuk maknonyo kito main 'hide and seek'

Contoh ayat :

1) Budok itu me nnusuk di belake tayar kegheto galo selepas di hambat oleh seekor bok bong.

mmeceh maksudnya mancis (ado jugo kade2 digunakan merujuk kepada pemetik api)

Contoh ayat :

1) Acu mu bui gak mmeceh tu, aku nok isap ghokok.

Ambo buat lesson bahaso kelate ni sebenarnyo khas untuk player kelate bernamo Nik...dio perlu mengusai bahaso2 ni supaya sejajar denge paka baju meghoh ke…

Jo 'Ong.....

Image
Buke nok ngapu pagi2 buto ni, teringat dekat Jo'ong....nik ngan haq gagal mengenalpasti maksud jo 'ong walaupun oghe kelate (oghe kelate hok dok KL lamo sangat)...

Jadi mari kito berkongsi ilmu bahaso kelate :

Jo 'ong adolah mendung/redup (lihat gambar di atas).

Contoh ayat :

1) Napok seghupo Jo 'ong, kalu nok akat kain buleh doh.
2) Buleh ko ni puok2 kito nak main bola, napok tok beghapo sedap la sebab Jo 'ong.

Temuramah eksklusif BBC with Kelate's playors (Pak Wang (Part 1))

Image
Sebelum betolok kelik, ambo bagitahu oghe kuat dibelakang tabir pasuke Kelate, Mat Leng a.k.a Badbishops (BB) bahawo satu temuramah khas ake dibuat oleh BBC. Tekejut dan gedeba ghaik BB apabilo tok seko BBC news nok interbiu dio, sekali hok maghi BBC lain..

BBC : Assalamualaikum? sudoh habih main cheh?

BB : Waalaikumusalam, habih doh, game tadi mene, buleh la 4 poing.

BBC : Tahniah, kemah jugok la....Buleh demo ghoyat sikit lagu mano set2 Kelate tahun ni buleh dapat baju Duo helai sorang?

BB : Baju ni di sponsor oleh Arina Indah Enterprise dan Anuza Enterprise. Denge ado baju kenegerian sebegini, harapan kawe supayo semuo pemain2 ake bersemangat pelek ke' dan buleh main denge penuh tumpuan untuk jago namo baik negeri/Persatue catur kelate. seghupo jersey bola, kalu puok2 main bola tok paka jersey napok seghupo tok main bola..






BBC : Oh begitu, ambo pun nok ucap terimo kasih sekali lagi sebab ambo pun dapat duo lai..nasib baik duo lai kalu dok gak busuk banga la nok peghabih 5 haghi..

BB…

Corat coret National Championship 2010 set2 kelate...

Image
First (fuh kecek oghe putih pulok), ambo ucap tahniah kepada new NM Tan Khai Boon and NWM Fong Mi Yen...ambo tokse buat lipute meluah pasal keputuse kejohane ko, gambar2 kejohane ko, sebab kalu nok tengok detail pakat2 gi blog rasmi dio la..haghi tu ke ambo bui doh link tu (acu tengok balik entry kawe haghi tu)....

Oleh kerano pagi2 buto masuk ofis, tapi tok berapo nok ado maso sangat, ambo bui lipute ekslusif pemain hok tino dulu. Duo wakil tunggal hok di hantar adolah Siti Nur Afiqah Mohd Haslam dan Najihah Mohd Saufi....denga kato, mereko ni lah hok menyumbe pingat perok maso MSSM 2010 (kalu silap ambo mitok maaf, jange bbabak, itu hok ambo denga, ambo tok de nok check blog rasmi mssm sebab ambo ni buke blogger catur...)

Afiqah...
Bermulo pada seedod 30, Afiqah berjaya mendapat tempat ke 27 denge mato sebanyak 4 mato dari 9 perlawane. Semangat kental dio menghabiskan kesemuo 9 perlawane amat dipuji. Mungkin denge kejohane sebegini sedikit sebanyok buleh memberi semangat dan inspirasi …

Sapa doh balik main National Closed 2010

Image
ambo baghu sapa skudai, esok masuk kijo balik, penat jugok drive dari KL ke JB soghe2, mugo omo pun makin koho tuo...

ambo tok de nok kelih game harape kelate nik tadi, walaupun nik kaloh, ambo percayo satu hari nanti nik ake jadi pemain digeruni selepas dia boleh menguasai bahaso2 kelate level 5.........lepah habih main nge dollah, doh la lebih satu piece, keno spelek woh seto jugok ko dio..nasib baik nge dollah hok rating tinggi, kalu dok gak ambo bersaro doh...:)

ambo packing2 kelik jb..buke la frust nunggeng, tapi ambo nok kelik biar tokde gelap, ambo gelap2 pina mato sikit kalu soghe2 bowok keto...maso dok bowok2 keto, ambo suko soghe2 teringat ko bagaimana teko teki nok ngita oghe mandi...jawapenyo, duk atah palo dinosaur, pah dio akat palo, napoklah sebab tinggi...(teko teki dari Mr. X ketiko bangun pagi nok gi mandi)


nati lah ambo update lagi...puah dok caghi gamba2 set2 kelate dale blog2 lain tapi gamba nik jah banyok..ni la payoh kalu tok besoho gak...camera pun malu nak simpe …

Good Luck Nik Farouqi....

Image
Nik Farouqi (gambar diambik dr Gilachess)

mmm..guano ambo nok start....Nik bermula denge seri, dan kekalahan pada set ketigo (dio kata badi sokmo main set ketigo ni)....seakan-akan sudoh putuh harape dan putuh angin...tetapi siapo sangko dio akan menjadi game penentuan untuk jadi NM...(kalau dulu Taulani sudoh mendapat Suku GM, mungkin situasi ini seakan2 setengah NM)

Ginilah, ambo kiro mudoh je la...buke la gelenya sangat nok wat blog lipute cheh ni...kaloh mene adat pertandinge, ambo sebagai satu pasuke red warriors, mestilah ambo ake bagi sokonge 150% kepada dia...pelajaran bahaso kelate dio jugok semakin meningkat dan melepasi level 1 (percayo atau tidak, malam ni dio sudoh dapat mengaplikasikan keadaan 'blitz' kepado saing2) hasil tunjuk ajar guru bahasa tak berbayar teammate kelate especially Jelin and Jiji...

Kepada Nik Farouqi dan Tan Khai Boon, selamat berentap dengan penuh semangat kecaturan! Rasanyo semua pemain-pemain dan peminat catur tanahair tertunggu2 perlawane in…

Tok berapo de nok update

Image
aduh la sereeyes (serius) tok de nok update blog..ambo jadi sekung takdok camera ni..doh la gambar ambik banyok doh, tapi camera jelin pulok paka microSD, tok leh nok copy gambar, tadi gi caghi sapa bangi pun tok leh paka reader card dio...meme sekung la..tapi sebab ambo ghaso mace tok lekap kalu tok buh gamba dale blog ambo, ambo buh gambar keto lembu maso ambo gi holiday kat melako minggu lepah..jadilah dari takdok..nok arap ko camera badbishops, sapa tuo lembu tuh tok de nok gebe...

so far banyok insiden2 menarik ambo nok ceghito, ado suko, ado duko, ada ketawo, ado sereeyes..ambo nok ceghito sini mace takdok feel, demo keno dengar live la bab2 insiden ni....

Napok gayonyo set2 kelate pakat pecah telor doh belako..buleh lah wat kelik goreng pataya..hok kemah sekali nik farouqi hok tok beghapo nok pahe bahaso kelate tahap level 1 jah, jo ong, bo bok, paih, semuo tok leh jawab, tahun depe kelante close keno wat ujian bahaso dulu la......

gapo2 pun, sebab ambo takdok camero nok update ga…

Lamo tok update..ambo di NC 2010

Huh, lamonyo ambo tok update...malah dan tok de maso nok update...kelik kapong, terus maghi bangi main cheh..ni de la spelet laptop badbishops sekejap lepah pusinge ketigo...
setakat ni Syed Azizi (so setengoh), Badbishops (so, mene denge budok dok buat latihe matematik), ambo (so jugok, payoh la we nok cughi mato), Nik (setakat ambo tulih so setengoh, tapi result hok ketigo tok tahu la lagu mano)..
selain tu mayday (setengoh, set ketigo nyo keno checkmate awal2 lagi) pah abe dio wan tarmizi pulok masih berhempah pulas..hampir mene denge syed azizi tetapi nyo silap bui rook teghuh kaloh..
BBC berehat dulu..nok tido...nanti gamba akan diupdate, tapi sebab ambo tok ingat bowok camera pakat nupe kamera badbishop je la..

KEJOHANAN CATUR TERBUKA TODAY'S MALL ULU TIRAM

Image
Suasana peserta ketika penyampaian hadiah pada kejohanan yang lepas (30 Mei 2010)

KEJOHANAN CATUR TERBUKA TODAY'S MALL ULU TIRAM

Tarikh : 4 Julai 2010 (AHAD)
Masa : 9.30 pagi
Tempat : Today's Mall ULU TIRAM

Anjuran Today's Mall, Zal Comp.
Dengan kerjasama Kelab Catur Staf UTM.

Hubungi PERSON IN CHARGE : Mr Norzri - 0137470374

Maklumat lanjut juga di laman web STONEMASTER.

MSSM update

MSSM 2010 UPDATE by GiloCatur....

ado ghuponya update...salute to gilocatur...at least bulehlah tengok sedikit sebanyok keputuse..

Perkaro asas dale catur (molek kalu nok ngajar)

Ambo duk gohek gugel..pah jupo "Chess for teacher"...kemah jugak guano dio ngajar budok2 dio2..siap bui hargo 3 rial, 10 rial...ado hok buleh paka, ado hok tok leh..sajo jah ni, buke nok jadi cikgu..ambo tok layok lagi jadi cikgu catur..tok beghapo nok kemah diri sediri..

I. The Basic Rules of Chess Chess Party #1 Chess Board The chess board is a battlefield of 64 light and dark squares. A light square is always on the player's right-- White on right! Chess Party #2 Chess Notation Every soldier has a home Pieces- K=King N=Knight R=Rook B=Bishop Q=Queen Files-vertical up and down (a,b,c...h) Ranks- across (1,2,3...8) Say the letter of the piece first followed by the file and then the corresponding rank. Ex: Ne5 Kh7 It is good to learn chess notation because: it enables students to record games for later analysis if you are giving a lecture on a demonstration board it is easier for students to say their intended ideas rather than shouting "that piece goes over there…

Ambo gi jale melako..

Image
Selamat pengantin baru saing ambo POT..

Gosok gigi la dulu wei nok jale pun..lekat daging gulai...

Hoh..takdok berito catur pasal MSSM ko ni...guanolah budok2 MSSM tok dapat lipute meluas..padahal budok2 ni la hok kemah keming maso depe kalu nok maju pun..

Napoknyo susohlah ambo nok posing sebab jadi cameraman

Hujung minggu lepas, ambo so keluargo gi jale melako..buke nok berjale sangat, nok gi make gula ghumoh saing ambo..saing baik jugak la sebab ambo kijo sekali nge dio masa duk ngaji UK dulu..kijo gapo tu tok soh tanyo la, kalu duk UK, kijo gapo lagi ambo buleh buat selain cuci jambe, cuci pejabat, kutip sapoh..gitu jerlah kijo hok mampu ambo buat...tapi kughe2 ambo raso pengalame manis tu..manis la jugok..mace2 ado....

next week nok kelik kelate pulok...bercuti habih ambo ni...2 minggu ni la nok cuti, cuti budok2 sekoloh..walaupun budok2 tok sekoloh lagi, mok dio hok cuti sekolohnya, meme time ni jah hok come molek nok cuti...

Mapuh keghah..ingat ko EYE of Malaysia, ghuponyo FUN Fair j…

Bilo nok buleh 1st GM nih...

Hari ni rasanya bermula kejohanan catur asean remaja...link ambo rujuk disini..di blog hairulov

ambo nok bagi cadangan lah sikit, malaysia oh malaysia, silalah bawak GM atau paling2 tidak IM ke dekat kejohanan sebegini, pada masa tu mereka boleh terus perbetulkan dan pertajamkan permainan budak2 remaja kita ni...

simple theory : Lihat kejayaan Dato' Lee Chong Wei...setiap kali beliau bermain, pakar atau grandmaster dia 'Dato' Misbun Sidek' akan sentiasa berada bersamanya sehingga sekarang dia sudah bergelar No.1 dunia.

itu tak masuk jurulatih-jurulatih bolasepak dsb.

kalaulah GM Ziaur Rahman di bawa sekali untuk monitor perkembangan dan minda pemain2 remaja kita, sudah tentu ada perkembangan positif atas nasihat seorang GM ketika mereka perlukan semangat dan sokongan.

Maaflah, saya tidak berkata pengikut kontigen tidak bagus, tetapi jika di tambah seorang GM, atau mengalah memberi laluan untuk GM sebagai pengiring, sudah tentulah ada perkembangan positif. Kalau nak maju, ki…

ambo tergodek gambar lamo

Image
ambo dok godek2 gambar lamo..teringat pulok masa gi jale kat oxford, ambo anok beranok jumpo chess set besar, comel dan besar gilo, design dio pulak dio buat mace hok real...kalu wat main blitz chess set ni mapuh la nok ungga (lari) tekan jam...

maso tuh meme daghat la, palo pawn besar lagi dari palo anok ambo..ado sapo2 tahu mano ado jual set besar gini..buleh wat tido dakap 'queen' lagi...ngoyat la ko ambo, ambo nok beli so set, kot2 anok ambo berminat nok main chess...




Selamat Jale Facebook.....

Image
Semale, sejajar denge penyerange Israel ke atah Gaza Aid, ambo terus tutup facebook ambo..pelik, ambo tok jupo pun button delete..yang ada hanya deactivate..bermakna, masih diberi pelue untuk 'reactivate'..

Ado saing2 bui nasihat ko ambo jange la delete sebab nanti susah nak contact balik...pah banyok lagi produk internet israel lain hok kito guno seperti fotopages, blogspot (hok ni ambo tok tahu), wordpress (pun ambo tok tahu)...dsb...katonya kito guna sebagai manfaat...

Pah zame2 dulu maso takdok facebook, teruk sangat ke ukhuwah kito saing2 wei??hok buat teruk bilo demo tok ingat ko kito..hok mano saing2 ingat ko kito tak dok masalah pun..

Ginilah..hok mana nok berfacebook teruske sahaja...ambil faedah darinyo, toksohlah duk motivate ambo lagi..ambo habis pikir doh...ambo consult nge pakar2...pah ambo buke nok ajok demo2 semua turut serta ambo sebab demo ado palo otok masing2...buleh pikir belako...

Jadi saing2 hok nok caghi ambo, kot blog ni pun buleh..


Pah ado pulok hok tanya …