Posts

Showing posts from May, 2014

MUSNAH ATAU PEMUSNAH!

Image
Gambar dari FB Rizal  Akhir-akhir ini, saya lihat dalam FB ada unsur2 tak puas hati dengan usaha seorang penggiat Catur tegar, En Rizal, yang membuat Chess Buletin...siap ada unsur2 nak musnahkan semua buletin kerana takut anak beliau tahu semua strategi lawan..

Ambo dari jauh gelak ajer..sebenarnya Buletin ni sangat bagus..ada hamba Allah macam En Rizal ni pun kira syukur doh..sapo sanggup key in games macam dio?? pah takut ggapo gak? Bukan ke ilmu itu untuk dikongsi...bukan ke games2 yang menarik itu untuk dikongsi untuk generasi akan datang..

Agak2 kalau anda study games kasparov yang jual merata2 buku dia dan diupload percuma dalam website anda boleh beat kasparov ke?? napa kasparov tak heran pun game dia dipublic kan??

Sorry to say..jangan jadi PEMUSNAH sukan catur....duk diam2 lah..biar orang yang semangat buat kerja buat kerja dia...

Samalah jugak kes kalau rasa kaya atau jutawan tapi kalau semata-mata nak gila glamour, nak pangkat, nak jawatan tiba2 tanpa perlu melalui AGM ya…

SMK AHMAD PEKAN CLASSICAL CHESS CHAMPIONSHIP (21-22 JUN 2014)

Image
Hah sudoh..parrop nnise..Saing ambo buat pertandingan catur pulok..nok berehat pun tok aman...haha...tengok keadaan lah...kalu free time tu ambo join..maklumlah lo ni Johor Ahad kijo doh....

Gapo2 nok tanya, tolong contact Cikgu YUSNIZAM...dio buleh jawab dari A sampai Z, dari 1 sampai infiniti, ni contact dio:

Phone : 0199159114     Email : mohdym@yes.my

Tak dop gapo..sapo2 hok baco blog ni gak acu kelih dulu tentang pertandingan ni..pakat2 gi la deh kalu berkelapangan...PCNK pun buleh hantar rombongan satu bas..sebab setakat sebutir bas tu kos dio tok sapa RM1000 pun...PCNK kan doh kayo lo ni....so jange lah sekat angin budok2 remajo kelate nok main catur...mereka perlu digilap dengan tournament sebegini...jadi tengok lah yer apo hok ambo attach ni....maaf...ini hanya pandangan peribadi ambo...buke nok tunjuk PANDA serupo PANDA.......

Setakat PANDA tu ambo tok heran..ambo siap dukung lagi...tok ccayo ko...2 juto seko ni hok ambo pege...



Ni tentang pertandingan - yuran2 dan caro2 nok …

Berehat dulu...dan Selamat Hari Guru, Cikgu dan Sahabat Catur!

Image
Ambo nok berehat dulu...sebab lo ni isu Abe Mat kito lagi panas seghupo kuali panah..isu chess ni tok berapo panas...Abe Mat kito berdebe, letok jawatan selalu...tapi yo lo jugok la, sapa tokde nok tunggu anok bekwoh....kad hatar belako doh...tok de...

teringat pulok bilo ambo letak jawatan dale satu persatue zame sekoloh dulu-dulu..bila ghaso panas gak, buat tindakan lagu tu lah..mano tok panas, huje takdok, ribut takdok tibo2 ado oghe sibuk nok maghi ccaro persatue hok kito buat secaro demokrasi..tunggu lah AGM mmolek (ni kes serupo lah ni..tunggu je lah AGM setahun lagi..builah pelue kito nok membangunkan persatue...2014 ingat nok wat ccome doh..tapi putuh angin nge begitu)....reason dio mudah..tok se pisang berbarbat dua kali...kalu barbat dua kali gak, bbaloh pulok la....ni tibo2 mari nok jawate...jawate pulok hok tinggi sekali...hok paling best gak hok no.2 ni gak tok leh jadi no.1 sokmo...sebab takdok pitih dan tak berpengaruh...no.2 pun gilo kuaso jugak?? tok gilo pun, kalu gi…

Biso Saing Ambo Zul Ishak ni...Kasparov maghi jauh2 ambik gambar ngan dio..

Image
Tok leh tahe kelih gambar ni...ghaso hebak sangat saing ambo ni...buleh bergambar denge Kasparov..denge Naserov pun payoh dio nok ambik gambar...ni denge world champ main2 jah...ho gitu lah..sajo jah ni nok bubuh gambar dio (gambar ini telah difork dari chessbase)...Hok ni napok real...hok nnyepa duk alik belake ambo kiro serupo pokko disebalik bate kayu...kade2 ore napok, kade2 ghaso gong bakpo mu duk nnusuk alik bate kayu....


Untuk bacaan lanjut, bulehlah pakat baco kat sini :  TEKE SSINI

Lepas pos ambo Selangor Open 2014, ghama pulok duk tanya...PCBK tu PCNK ko?? eh dop lah...PCBK tu Cagok Bbidah....kenal ko dengan cagok bbidah?

PCNK sebuah persatuan catur negeri Kelate..yang telah ada kekuatan sendiri sehingga ke hari ini..telah banyak melahirkan banyak pemain2 terbaik sejak turun temurun (kalu nok tengok sejarah awal PCNK alaf baru boleh TEKE SSINI)...Ingat, PCNK ni jak ddulu lagi (dulunya PCK)...hok jame dulu masa arwah Cikgu Yusof dan Cikgu Din....so generasi baru jange duk kko…

Selangor Open 2014 - suko dan duko...

Image
Alhamdulillah...habis doh selangor open...payoh jugok cari make wei...koho tuo doh bekalih...berkarat...suratan atau kebetule, starting ranking adalah 20, final ranking pun 20 jugok..meme level 20 jah ambo ni..malah nok cerito lebih2...bubuh result ni jah...


Paling manis leting gak, pusinge hok ngelah la..tok tahulah nyo mari barbat kot mano tok tahu, ambo ghaso lain mace sebab buleh wat setaro ni denge higher rated player...position ngelah dio lagu ni, ambo main putih, tok tahu mace mano buleh kewa 4 rook extra lepah buat scarifice :


Apo-apopun, semuonya dah berakhir, ado suko ado duko...hok paling duko gak sokmo2 lah, buah mene setambung pah tu kaloh pado pusingan ke-5..balik hotel nnengung molek...pah tu gak insaf doh..nok mmikir sapa ghapat jip doh lepah kaloh tu....rugi main lamo tapi mmikir sekejap..disini ambo rakamkan gambar2 kenangan buat kenangan ambo jah...oghe lain tok soh kenang sangat la...





Pah lagu tu lah kironyo tamat 5 hari duk main Chess, terimo kasih pada penganj…