Posts

Showing posts from July, 2010

LELONG 3 BUAH BUKU BARU RM120!

Image
Nih ambo nok lelong 3 buah buku baru (very good condition), tetapi tidak berbau seperti kedai kerana diletak atas rak (adalah debu-debu sikit)..tengoklah gambar ni...

Buku2 tersebut adalah :
1) The controversional samisch King's Indian
2) Ideas behind modern chess openings: Black
3) English Attack

3 buah buku ni ambo not let go harga awal Ramadhan RM120 + RM10 (beli sampul pos express)+ FREE tournament size chess board....jadi total semua RM130...kat kedai, jange haraplah buleh beli 3 butir buku nge hargo ni!

email me at nasero4554@gmail.com

HANYA GURU DIBENAR BERPOLITIK??

Wah..cikgu2 luar sano, best la demo buleh berpolitik..tapi ingat jange langgar akta berpolitik sudoh..pulok doh..suruh berpolitik ada sekatan lagi...mmm...

rasanyo tiap2 tahun, kita bayar cukai, minyak naik, kita bayar jugak duit minyak, gula naik kita kecing manih jugok silap2 haribule...pah nok berpolitik...NO WAY!....kato kita 1Malaysia, malaysia ni kito punyo...apo takrifan politik tu pun ambo tok tahu...silap kecek, masuk jail...mungking itik2 jer tau pasal poli itik...

takdok gapo lah..ambo nok buh artikel ambo ambil dari utuse malaysia jah ni...nok suruh ingat ko diri ambo jange berpolitik jiko ambo bukan cikgu! Ni politik Malaysia jah ni..tok masuk politik FIDE lagi nih..

Petikan Utusan......
PUTRAJAYA 28 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan belum bercadang membenarkan pegawai kumpulan siswazah selain daripada bidang pendidikan terbabit dalam politik.Perdana Menteri berkata, ini bagi mengelak timbul konflik kepentingan kerana mereka mempunyai kuasa eksekutif berban…

Ada 3 buku chess lagi for sale!

Image
ADA 3 LAGI buku catur ambo nok jual..buku2 ni agak klasik dan payoh doh nok jupo kat keda ni....kalu ado pun oghe jual barang antik la...

Tengoh dok kemah2 bare2 ghumoh ambo, ambo jupo 3 buku lagi hok ambo ghaso nok jual (kira tok se doh la tu sebab nyemok atah rak ambo)..

OK..kecek bahasa malaysia betul je la..
HARGA SETIAP BUKU INI ADALAH RM50 SAHAJA SETIAP BUKU (SETIAP BUKU DEH, BUKAN 3 BUKU....), LEPAS TU KOS UNTUK POS (SAMPUL SURAT POS EKSPRESS, RM 10)...KALU BELI LEBIH DARI SATU, KOS POS TETAP SAMA, RM10 SAHAJA!

semua buku adalah USED tetapi dale keadaan baik..ambo guarantee dale keadaan baik!!

BUKU 1: BATSFORD CHESS OPENING......GARY KASPAROV AND RAYMOND KEENE...Buku ni amat terkenal dan sehingga kini masih diguna pakai tetapi dalam version updated...diterbitkan tahun 1985 (first published 1982) sememangnya menyajikan satu rujukan yang hebat kepada penggiat2 catur tanahair.....mengandungi 350 muka surat termasuk kulit....jadi sapo nok beli cepat2lah...limited edition denge harga seb…

2 Chess Books - RM50

Image
MAAFLAH DEH..ADO OGHE BELI DOH..SEGHUPO PISE PANAH PULOK AWO BUI MUGHOH...THANKS PEMBELI!

Saya ado Duo Buku Chess untuk dijual..nok clear sikit rak buku dirumah ambo ni, banyok sangat buku2 tok termasuk buku kanak2 lagi...

Both adalah NEW, tapi without seal dan bolehlah expect ada sikit debu/kuning2 sebab duk atas rak..tapi takde conteng-conteng la....very good condition!

Harga nak let go RM50 sahaja dan plus RM10 untuk pos...(guna 2 sampul pos ekspress besar). Kalu berminat bagitau lah....murah sungguh ni kalau nak beli kat kedai...memang satu buku nak dapat RM50 pun susah!

email ambo di nasero4554@gmail.com.

BOOK 1:

The Queen's Bishop Attack has long been a favorite of top-rated UK chess players, including Julian Hodgson, Michael Adams and the late Tony Miles, and it is the first ever book to cover it. Grandmaster James Plaskett has successful practical experience on both sides of the Queen's Bishop Attack, and so is the perfect guide to this sound, challenging and yet reassuring…

gilo sutong belako doh, pah ke rook keno papah!

Image
Sejak ado sotong paul pialo dunia ni, doh jadi trend doh semuo org nok jadikan sotong sebagai simbolik, pah ke chess pun merebak wabak sotong predict ni..berat2..

Naik harga gula untuk kurangkan rakyat berdiabetes??

Aduh, jem la alase gini...diabetes ni bukelah jugok sebab gulo semato2..meme lah sebab gula tapi gak, cara pemakanan, exercise dan mace2 lagi faktornyo...

kalu gintu gak, wat naik belako la barang2 sene kijo, naikkan hargo daging supaya kurangkan kegemukan, naikkan harga garam supaya kurangkan kencing masin, naikkan harga minuman bergulo supaya tok keno kecing manih..

gapo aku ngapu ni..tapi gak akhir2 ini mace2 kito dibebankan..tu tok masuk lagi beli kereto malaysia sediri pun mahal nok mapuh..dio gi jual luar negara muroh jah..persaingan lah konon.

Menarik perhatie ambo bilo Syed Azizi di Dungun Open

Image
Hoh, lamo doh tok update pasal Jijie ni..tup tup dio main dungun open...setakat duo pusingan, dio masih lagi memungut 2 mata...dengan ranking ke-7 kejohanan ambo ghaso dio buleh gi paling2 top ten kot...opening teori dinasour tekok panje, dinasour kaki pendek tubek belako ghasonyo...amat menarik perhatie ambo sebab dio meme seorang pemain yang meningkat dan penuh kesabaran dalam permainnya..


(gambar di atas adalah dari web stonemaster)

Selain beliau, hok ambo kenal dari set2 kelate, the only one badbishops..hok ni pun menarik perhatie ambo jugok..beghapo budok nyo keno timbuk dio kali ni...

Lain-lain ambo nok ulah pun tok reti sangat, Ab Haq, sememangnya lamo doh kemah permainan dio...Ariez pun main jugok...

Kito pakat-pakat tengok lah nanti..berita pasal dungun open ambo ghaso buleh update di web terengganu dan web stonemaster (lihat listing ambo disebeloh)

Tahniah..the second SUKU GM goes to......

Image
Yeoh Li Tian (menewaskan GM Ziaur Rahman di DATCC)

Akhirnyo setelah Taulani Tukiran memegang title Suku GM di Malaysia sejak 8 tahun lalu, kini Malaysia boleh bernafas lego kerano, Yeoh Li Tian telah memecah monopoli itu semalam dengan menewaskan GM Ziaur Rahman dalam game simul.

untuk maklumat dan game beliau : lawati Ng6 blog : KLIK DISINI

Ramai tertanya-tanya bagaimana Suku GM ini diberikan? Suku GM adalah penghargaan kepada pemain tidak bertitle yang dapat menewaskan GM dalam apa perlawanan sekalipun, ini kerana bukan senang dengan tanpa title, untuk menewaskan seorang bergelar GM. Walaupun title Suku GM ini tidak diiktiraf oleh mana2 badan catur dunia atau kebangsaan, seharusnya perlu diberi perhatian serious bagaimana boleh diasah lagi permainan mereka untuk mencukupkan 3/4 lagi GM...

1st Suku GM - Taulanipov, menewaskan GM Drazen Sermeck di Seremban Parade

Ambo nok ucap tahniah dan sebenarnyo mereko berdua ni kalu main betul2, tumpu perhatian, rasanya ada peluang lengkapkan 3/4 lagi…

KENANGE TERINDAH...

Image
Lamo doh tok bbabak ni....Mayday pun sekong doh lo ni, Badbishops senyap tipah..gi mano habih ni...dok godek2 gambar dale PC, ambo terjumpo gamba2 nge mat and minah salleh...jadi ambo nok letok dale blog ambo supayo ambo buleh sipe dale blog ni kot2 gamba hile..

Sapo mereko2 ni...


Ni namo dio Phil Hallow...ni kiro supervisor ambo sejak 4 tahun ambo duk UK...buke supervisor ambo ngaji, tapi supervisor I.P Cleaning tepat ambo jadi cleaner. Mace2 tepat ambo gi, bermulo nge kile bukuh barang2 mainan, lepah tu kile elektrikal, kabin tepat site buat bangunan, sekoloh tadika, hospital dan last sekali di kelab golf. Meme banyok pengalame terindah especially buleh jupo denge pekerja2 di tepat2 ambo kijo. Ambo ghaso banggo pulok bila kijo sebagai cleaner ni sebab ambo jago kebersihan tempat tersebut. Kerjo ambo tok soh cerito la, gonyoh jambe tu biaso doh, kutip sapoh, vacumm, mop, susun kasut...Cari duit nok wat gi jale2 jah, kalu nok harap biasiswo tok beghapo cukup nok wat jale..nok main chess…

Alat penjimatan elektrik, Adakah benar ia nya menjimatkan?

SUMBER ARTIKEL : Klik Disini

Mungkin anda pernah didatangi oleh jurujual alat penjimat tenaga elektrik (electric energy saver device) yang cuba mempengaruhi anda dengan dakwaan alat yang mereka jual boleh membantu menjimatkan bil elektrik sehingga 30 peratus.

Sebenarnya dakwaan mereka itu tidak pernah pun disahkan oleh mana-mana badan yang berautoriti, kalau ada pun mungkin pengesahan oleh Sirim yang hanya memperakukan alat itu selamat untuk digunakan.

Tenaga elektrik disalurkan kepada perkakasan elekrik di dalam rumah kita seperti lampu, kipas, peti sejuk, mesin basuh, periuk elektrik dan sebagainya, adalah melalui dawai-dawai elektrik.

Dawai-dawai elekrik ini dibuat dari bahan tembaga yang disalut dengan penebat. Setiap talian dawai ini mempunyai sedikit rintangan yang akan menyebabkan sedikit kehilangan tenaga elektrik apabila arus elektrik mengalir melaluinya.

Nilai rintangan dawai elektrik ini bergantung kepada saiz luas keratan rentas dawai dan panjang dawai tersebut. U…

“Science Secret of Grand Masters Revealed"

“Science Secret of Grand Masters Revealed"
by Mark Peplow

Chess experts gain the edge over opponents by falsifying their own ideas.For all you budding Kasparovs out there, a team of cognitive scientists has worked out how to think like a chess grand master. As those attending this week's Cognitive Science Society meeting in Chicago, Illinois, were told, the secret is to try to knock down your pet theory rather than finding ways to support it - exactly as scientists are supposed to do.
"This is a new result in the psychology of chess, as far as I know," says Mark Orr, a chess enthusiast and Ireland's first international master. The research could help developing chess players to hone their skills, he adds.
In deciding which move to make, chess players mentally map out the future consequences of each possible move, often looking about eight moves ahead. So Michelle Cowley, a cognitive scientist and keen chess player from Trinity College Dublin in Irelan…

Kalu sotong ni predict perlawane dua pemain cator lagu mano??

Image
Ambo ni buke nok cayo sangat bendo2 gini, sajo2 jah..ado jugok sotong buleh predict sapo buleh mene setiap game bolasepak worldcup....betul atau kebetulan?

kalu betul gak, mungkin maso nik lawe khai boon haghi tu, keno sughuh sotong ni predict...haha..kurafat...tapi jangan nafikan juga kebesaran Ilahi!

petike sebuoh website...

The great oracle octopus has chosen! Paul the Octopus decided on Tuesday in Oberhausen's Sea Life Aquarium Germany will lose to Spain in the semi-final of the FIFA World Cup. With two tanks side by side, each marked with appropriate flag colors representing Germany and Spain, the octopus ultimately picked Spain ignoring Germany all together. It sounds silly to count on the decision of an octopus in the tank, but Paul the Octopus isn't like any other you've seen before. The only time Paul was wrong with his prediction was ahead of the Germany-Spain final at the 2008 European Championship. Paul had picked Germany to win but Spain prevailed 1-0. May…

KEPUTUSAN TODAY'S MALL ULU TIRAM (4 JULAI 2010)

Image
Kejohanan Catur Today's Mall di Ulu Tiram baru habis duo jam tadi. Kali ini kita ada Johan baru setelah Mike Angelo Palma gagal mempertahankan kejuaraan yang dimenanginya pada sirkit yang pertama. Berikut adalah pemenang dan gambar-gambar sepanjang kejohanan. Maaf ambo takdok keputuse intermediate dan beginner, tapi ambo ado gamba jah, namo pun ambo tok kenal...jadi ambo bui hok open sajo lah denge hok mano ambo kenal....

Johan : T.MANDAR - (5/6)

Naib Johan : NASRUL (AMBO LA NI) - (4.5/6)

Ketiga : HERMAN (4.5/6)

Keempat : MIKE ANGELO PALMA (4/6)

Kelima : ABDULLAH (3.5/6)

Bagi kategori Intermediate, Johan adalah Rabbani Che Hassan (gambar bawah) dan lain-lain pemenang adolah seperti di bawah......




Gambar kenangan ramai-ramai pulok ambo letok di bawah ini beserta gambar sekitar kejohanan berlangsung. Habihlah kejohanan hari ini, next kita pakat gi TEBRAU Open pulok lah.


nanti la ambo upload ssmmula...nok gi make mee kkuoh dulu...

eerrkkkk..kenye doh..ambo sambung upload....ni lah gambar2 hok…

Anok saing ambo main chess

Image
memperkenalkan blog baru anok saing ambo, razman...budok ni ambo ghaso buleh gi jauh..jauh setagho mano tu ambo tok tahu, tapi cagho dio main meme kemah...tapi kelih ko gamba ni saing ambo mayday ambo ghaso sakit ulu hati ni...acu tera tengok betul2...adokah kerusi kaler biru?

teka teki : mengapo mayday akan sekung tengok gambar ni? ambo pun kejut tengok gamba ni mulo2...

21ST TEBRAU OPEN CHESS TOURNAMENT

TEBRAU OPEN IS BACK!.....DETAILS ARE :

Organiser : The tournament is organized by the Johor Chess Academy, RT Taman Sri Tebrau, Rakan Muda JB & JB Chess Association Venue : Plaza Pelangi Johor Bahru Date & Time : Sunday - 2nd August 2010 from 9.00 am to 6.00pm. Participants are to report by 8.30 am. Time Control : Swiss System of 7 rounds with 25 minutes per player to complete the game. Entrey Fee : Open - RM 30.00 U.16 - RM 12.00 U.12 - RM 10.00 Prizes : Open : RM400, RM200, RM100, RM80, RM70, RM60, RM50. RM50, RM50, RM50 Under 16 : RM200, RM100, RM80, RM60, RM50, RM40, RM40, RM30 RM30, RM30 Under 12 : RM100, RM80, RM60, RM50, RM40, RM30, RM30, RM20 RM20, RM20 Closing Date : S…

Ajar seks di sekolah seperti ajar pencuri mencuri dengan betul?

Ambo teringin nok bubuh pendapat Tok guru MB negeri ambo, cagho dio bui pendapat dan ulase bagi ambo meme kemah keming...

Petikan utusan malaysia

Ajar seks di sekolah seperti ajar pencuri mencuri dengan betul?02/07/2010 3:00pm
KOTA BHARU 2 Julai – Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju pendidikan seks diajar di sekolah kerana menganggap langkah itu memberi lebih banyak keburukan daripada kebaikan kepada generasi muda.Mursyidul Am Pas itu berkata, antara lain langkah tersebut akan menggalakkan kanak-kanak di bawah umur mempelajari ilmu seks sesama mereka menyebabkan wujudnya gejala negatif seperti pembuangan bayi."Dalam Islam sendiri sudah ada pengajaran seks iaitu antaranya kita diwajib mengasingkan tempat tidur apabila anak-anak meningkat umur tujuh tahun, mereka juga diminta hanya melihat bahagian muka dan telapak tangan sahaja apabila bertunang."Ini semua adalah pengajaran seks yang sedia ada dalam pendidikan masyarakat Melayu dan Islam hari. Sa…

Rating FIDE Julai tubek doh

kali ni ganah, 1 julai terus tubek, tak dok masaaloh seghupo dulu..tu oghe kato the powerful of improvement...target ambo nok aktif balik namo ambo sudah tercapai...so ambo buleh berehat lah..seghupo ambo kato, ambo ni nok main sajo2 jah, bukelah target nok jadi oghe biso pun...

FIDE Rating July......KLIK DI SINI BAGI LATEST FIDE RATING

pah ambo berehat dulu...nati ambo update lagi..duk pikir nok bbabak gapo pulok....

Bahaso kelate hari ni adolah te bbolah....

maksudnya adalah cuai....