Posts

Showing posts from September, 2010

KIRSAN sudah menang...

Kirsan sudah menang...lepas ni teruklah Malaysia sebab tak sokong Kirsan...macam politik jugak, kalau tak sokong sekat sana sekat sini duit pembangunan...

tahniah dan takziah

Keputusan Kejohanan 1st Anniversary 2010 First Sunday

Image
Berikut adalah keputusan keseluruhan kejohanan 1st Anniversary First Sunday Chess Tournament yang berlangsung dengan meriahnya semeriah pesta Konvo UTM...seramai lebih 60 peserta dari 3 kategori telah menyertai pertandingan tersebut.

KATEGORI OPEN



Dari kiri :

Johan : Yusof Yasnain, Naib Johan : Mohd Faizal Shamsuddin, Ketiga : Herman,
Keempat : Eddy Kwan



Dari kiri:

Kelima :Tan Khang Chee, Keenam : Kristhopher Keegen, Ketujuh : Marzuki Yaacob
Kelapan :Ilyas



Dari kiri : Kesembilan : Syawaludin Kesepuluh : Naserov (3 kali kalah kena passpawn lawan akibat menukar baju asal kepada baju passpawn chess centre...ado sapo nok beli ambo nok lelong 20 puluh rial...)

KATEGORI BAWAH 16



Dari kiri :

Johan : Ng Hong Yuan Naib Johan : Mohd Hafiz, Ketiga : Chai Weng Qing

Lain-lain:

Keempat : Md Hanis Hanafi
Kelima : Ker Amy
Keenam : Chong Ei Liang
Ketujuh : Lukman Nur Hakim
Kelapan : Shee Jia Wee


KATEGORI BAWAH 12



Dari kiri :

Johan : Mohad Fareez Syahmi Naib Johan : Lee Zi Tao Ketiga : Tay Chuan Wen

Keempat : On…

Malaysia Masih Boleh....

Slogan Malaysia Boleh nampaknyo tokleh pakai doh....apa yang boleh diharapkan sekarang Malaysia masih boleh melahirkan seorang GM....

ambo doakan semoga terus berjayo.....

Chess Book For Sale: SURPRISE IN CHESS

Image
NOK BELI DOK?? AMBO JUAL DENGAN HARGO LELONG OLYMPIAD 2010

RM45 AND FREE POSTAGE COST...

NOK, ROYAT KO AMBO KOT2 HARI TU BULEH DUIT RAYO BANYOK..

BUKU NI BRAND NEW BERSIH SUCI...

All chess players know the impact of a surprising move in a game of chess. The victim is disoriented and often blunders in reply, while the player landing the surprise feels invigorated, lusting for the battle ahead. It is thus quite a surprise in itself that this is the first book devoted to this important practical aspect of chess psychology. Avni, a highly experienced and respected chess writer, provides a detailed understanding of the many ways of surprising the opponent. This is far more than a list of tips for how to find startling moves. Avni explains a whole theory of surprise, which the reader can absorb and make a fundamental part of his approach to chess. The book includes games where surprise played a major role, annotated by Grandmasters Ronen Har-Zvi, Gad Rechlis, Eran Liss, Il…

Begapo namo ghima nih!!!

Image
Ishhh, kalu betul ssajo nok kenokan Tok Guru, meme berat dan tok patut sangat, sekali ambo baco ghaso mendidih dan nok menitis jugak air mato kalu ini benar, tapi di Utusan report lain, di Harakah report lain tok tahu hok mano so benar, yang boleh menilai adalah akal yang Tuhan dah bagi kat kito...

Samo-samolah ambo mengajak muhasabah diri ambo sediri...nok ajok oghe lain takut tok saheh lagi bendo ni....so kalu demo baco gak, demo pikir sediri la deh..ambo tok ajok ni..ambo pah lo ni pening denge politik...

Petikan harakah!
KUALA LUMPUR, 24 Sept: Dalam keadaan kerajaan PAS Kelantan diasak dengan isu cek RM4 bilion, wajah dan motif sebebanr syarikat I'Da World Group Sdn Bhd dan hubungannya dengan Umno semakin jelas terdedah.

Keratan akhbar Utusan Borneo dengan tajuk "I'Da World Group menjayakan 1Malaysia" Khamis, 8 April 2010 cukup membuktikan siapa mereka dan dalang di belakang mereka.

Dalam satu majlis di Kota Kinabalu, keakraban syarikat itu dengan Umno terserlah apa…

26th among more than 100 GMs

Image
Round 3 - IM Mas di tangga ke-26 with 2748 rating performance, so rakyat Malaysia, instead of concentrating out Malaysia team games, now please pray also our FIRST GM ever could be produced....also hope IM Mok will never give up yet to become FIRST GM...ayuh sotong pun sudah digoreng, apa lagi buat yang terbaik...

Jemputlah menjamu selera.........

Image
Muahaha...nnate sotong akhirnyo keno goreng jugok, dek kerano malu dengan Malaysia DRAW dengan Lithuana, akhirnyo sotong tadi tok semeno2 pengsan tok leh bernafas...daripado mati gitu, kito goreng tepung la...selamat menjamu selero...tok tahulah 4 tahun lagi nyo buat ado oghe cari sotong ni lagi mmapuhlah ambo nok menjawab mano hile sutong ni......

Buat pemain Malaysia, syabas, draw dengan team bekas soviet union kiro amat kemah jugok...harap prestasi Mas dan Mas (hafizul) sentiasa dalam keadaan puncoknyo...kalu buleh kito nok tengok first GM di Olympiad ni sejajar jugak pertabale Sultan Muhammad ke-V......

The secret revealed - England VS Malaysia

Image
Patutlah GM Nigel tok se main lawe Malaysia...ghuponyo masih tok percayo DRAW nge Mr Haq kito.....

mungkin nasihat short kat adam supayo suruh berhati2 sikit maso main nge set Malaysia...

Short : " Biar ambo berehatlah Adam, ambo pernoh main doh dulu nge set Malaysia, payoh jugok nok mene denge Haq...dengar namo pun macam Hulk doh"

Adam : " Ho la, ambo akan berhati-hati la deh, ambo pun kecut jugok, demo hari tu main nge budok takdok title, ambo hari ni nok lawe No.1 Malaysia ni, lagi payoh rasonya...kalu raso nok kaloh, ambo mitok seri lah deh, harap team boleh menang la"........

Ayuh Malaysia Goreng Sotong ni....

Image
Si sotong ni tak habis2..selepas semalam melepak di bendera Malaysia ketika Malaysia membelasah Hong Kong...hari ini si sotong berpaling tadah dengan melepak di bendera Lithuania....

Nampaknya si sotong ini bukan sahaja menunjukkan skillnya ketika Piala Dunia di Afrika tetapi mencuba profession baru di arena catur....

Ayuh pasukan Malaysia buktikan si sotong ini hanya seekor sotong kurita dan gorreng pon sodap!

Disclaimer : Mempercayai sotong adalah tahyul, penulis hanya merancakkan suasana Olympiad 2010 dan ianya sekadar hiburan dan syok sendiri penulis semata-mata, penulis tidak terlibat dengan memelihara seekor sotong di rumah mahupun di pejabat....

Postion terakhir Round 1 board 4 mengingatkan kepado game AMBO

Image
Langkah FM Peter Long resign pada position ini adalah tepat kerana pado maso hok sama, ambo pun terpaksa RESIGN pada kedudukan terakhir sebegini..

Cuma yang membezakan hanya ambo ni player berating rendoh jadi terpakso resign pada move ke-11..huhuhu...

So banyok persoalan timbul disini, tetapi ambo raso FM Peter pun tak napok fork ni bila main, hanya selepas lawan move Qe5 barulah bersengeh dan menggelengkan kepala seperti berlaku pada game ambo...dengan Rizal pun tumpang sengeh sekali..

Sekadar hiburan dan simpanan koleksi peribadi empunya blog sebab position sebegini sampai bilo2 pun ssusoh nok lupa..mana tok llupo, member2 team lain hok duk sebeloh baru jah nok duduk, ambo resign tinggal kerusi doh...sapa ado org tanyo board no 2 KL-Johor tu tok main ker? walk-over ker?..huhu parok menissam!

Round 2 - malaysia will win..

Image
mene doh bekali......go go Malaysia!!!

Gambar 1st Round Olympiad Malaysia Team..

Image
Sekitar gambar2 set2 Malaysia di Olympiad..sumber gambar dari website rasmi dio la..tok payohlah ambo nok cerito lebih pasal source gambar ni...ni jah hok ambo jjupo, kalu sapo2 jupo lagi bubuh..kito pakat ghaso kehangatan pemain Malaysia di sana...



kelihatan GM Adam menggaru kepalo kerano dio terlupo IM Mas sebenarnya dah taraf GM jugok...


Ni NWM Nurul Huda kalu ambo tok silap la...keno bowok air oren seghupo carlsen napok ganah sikit...


Hok ni mulo2 ambo ingat Yeoh Li Tian, tapi sah lah bukan dio...tapi gak kalu Malaysia bowok Yeoh Li Tian pun rasanyo takdok orang protes sangat la sebab Yeoh Li Tian dah kalahkan GM Ziaur Rahman (Bangladesh first ranking tuh!!)...silap2 buleh buat upset...

setakat ni pemilihan pemain wakil Malaysia masih lagi takdok sapo buleh beritahu cerita sebenar...MCF punya website/blog sendiri pun berdiam diri, liputan Olympiad pun takdok...hanyo blogger2 biaso sahajo membuat liputan...sedihlah jugok tengok senario chess di Malaysia ni....dulu masih lagi kito ingat…

Hok tok main tu, tulonglah update gambar sikit..

Pelik sungguh..tatkala ada Olympiad chess ni, senang2 jer kita buleh dapat LIVE games dari semua blogger...di Malaysia open hari tu payoh sungguh......padahal duk dale malaysia doh...

Jadi rindulah pulok nok tengok gambar2 player Malaysia kat sana...hok mano tok mmmain tu gak, post lah sekeping duo gambar team malaysia...baik jer bowok blogger tok berbayar gi ssano..cepat sikit..takkanlah kat russia tak dok broadband....

haha..ssajo jah ni nok ppenuh blog ambo, jange maroh lah deh, kalu nok mmaroh pun mugo hok sengoti....

KDYMM Sultan Kelantan V

Image
Gambar2 di atas di ambil dari gambar yg diforwardkan...ambo sengajo letok sini sebab ambo ghaso terujo sangat sebab Sultan negeri kelahiran ambo...itu sajo, takdok keno mengeno denge chess atau politik...

Facebook Fitnah & Bala Akhir Zaman -Dr Abdul Basit Abdul Rahman

samo-samo ambil iktibar kepado hok ssuko main facebook tuh...buat hok baik, jauhi hok ttok molek...

Banggo ambo rakyat Malaysia diterima di mato dunio....

Image
Abd Hamid Majid Sends Letter to Asia’s Chess FederationsSOURCE OF ARTICLE : HERE

Abd Hamid Majid, a long-time chess activist from Malaysia, has written a letter announcing his decision to accept Anatoly Karpov’s offer to join his ticket as candidate for General Secretary in Karpov’s FIDE administration. Dear Fellow Asian Chess Colleagues,My name is Abd Hamid Majid. Most of you know me. This letter is to accept GM Anatoly Karpov’s offer to serve as General Secretary in his FIDE administration.This letter is also my political and personal manifesto – to tell you where I stand on key issues and to remind you about my long career in both Malaysian and FIDE chess affairs. It is, finally, about why I have joined the Karpov Team for Change.First, a specific “pet” issue. Then I will jawbone about myself. Finally, I will look at other issues.MY PERSONAL “PET” ISSUEOn his Asian tour this past July, Anatoly Karpov unveiled an unprecedented – no, let me stop right there. I was about…

Apa sudah jadi????

ish..ish..ish, tak cukup ngan jenayah buang bayi, ada pulak bagi harapan kepada remaja2 yang hamil...jangan pula lepas ni makin bertambah pelajar hamil di sekolah ini dek kerana pelajar sudah ada peluang sebegini rupa di negara Malaysia terchenta...Jadi antara Karpov dan Kirsan??? Lu pikirlah sendiri!

Lima remaja hamil akan daftar masuk Sekolah Harapan esok19/09/2010 10:14pm
JASIN 19 Sept. - Seramai lima remaja yang sedang hamil akan menjadi pelajar kumpulan pertama yang mendaftar masuk ke Sekolah Harapan di Jalan Pegawai di sini yang ditubuhkan bagi memberi perlindungan kepada golongan berkenaan.Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang mencetuskan idea penubuhan sekolah tersebut berkata, remaja berkenaan yang berusia antara 16 dan 17 tahun akan ditemani keluarga masing-masing ketika mendaftar."Empat daripada mereka akan bersekolah dalam Tingkatan Lima dan seorang di Tingkatan Empat."Mereka masing-masing dari Melaka, Johor, Wilayah Persekutuan, Negeri Sembi…

Sajo2..buoh sseto.

Image