Posts

Showing posts from May, 2010

Sesi BRAINSTORMING di facebook

Image
Ok oloh...ambok bukok topik brainstorming kat facebook...cubo mencari 'kata penguat' dale bahaso kelate...kata penguat ni mace jugok dale bahaso melayu jati. Contohnya, MERAH MENYALA, HITAM LEGAM, RIUH RENDAH dan sebagainya..hasilnya, banyok jugak hok dapat ambo kumpulkan sapa ambo sediri pun tok berapo nok pahe...

Hasilnya:

mase pughit, masin peghak, manih leting, tawar heber, pahit lepe, comey lote, ite lege, biru settor,putih seppol, kuning star, hangit letong, kuning nehe, biru ketto, ija kelong, meroh mere, frah nunggeng, nunggeng nyor, kuba ghabik, dene kope, keghah kekong, keghah cokkeng, kemah keming, putih suih, hacing perat, busuk banga, gege gegok, pendek ketok, mapuh keghah, lembek lote, selok kero, ca' dinding, sak goba, keghing kote, kedekut hapah, cah keting, napa tawa, nyepak siro, pucak lesi, duga ba'lik, gedebha ghaik,....

Frah nunggeng

huh banyok lagi ni....tunggu PART 2

Ado oghe tanyo, bakpo ambo tok wat report keputuse lain??

La, ke ambo ngoyat doh..ni buke blog catur..ambo hanyo buat report kalu betule ambo ado situ jah...pah betule ambo bowok kamero mughoh ambo tu...keputuse2 lain banyok doh blog2 lain hok establish, gi jah dekat ambo punya 'my blog list'..tengok lah situ...ambo tok cekak nok jadi bloggor sepenuh maso, ambo bui ko oghe berpengalame je la...

Pah lagu mano, terjawab doh ko? ambo buat suko2 jah ni..

KEPUTUSE KEJOHANAN DI ULU TIRAM (30/05/2010)

Image
Haghi ni, ambo gi main kat ulu tiram, kejohane hok berlangsung di Today's Mall, ulu tiram..pasaraya hok senyap sunyi sikit sebab tok berapo banyok kedai hok bukak...ado lah dekat 40 oghe gi main...ada 3 kategori, OPEN, INTERMEDIATE dan NOVIS...oleh kerano ambo duk ghaso ambo ni taraf intermediate jah (body ambo pun tok takdoklah berketul2 sangat..setiap pemain keno buat bino bade pulok tuh lepas main satu game...:)), ambo pun daftar la..pah arbiter NARA kato ambo tok layok main intermediate sebab ambo layok main OPEN...ni lah jadinyo kalu kriteria apa itu open, intermediate ngan novis tok ghoyat betul2...takpolah...adat permaine, ambo pun tokse kecek banyok, main je la open..doh la ambo tok heavyweight mano..bo la duk ngapong nyo...

Pah, nok nulih gapo lagi ni, ambo bui keputusan bergambar ajolah...ambo bubuh keputuse OPEN je la, sebabnyo, bateri kamera habis...so tok leh snap doh gambar2 keputuse lain..



Tempat pertama kategori Heavyweight : Michael Angelo Palma (5.5/6)



Tempat Ke-2 :…

Sesajor

Image
Ni oghe kato gambar2 puah dok sajo..tok tahu nok update gapo, tournament pun tok beghapo nok ado sekitar sini.



Pah Malaysia tok leh ko wat gini....kerajae' keno support la sikit...

On the nightly news, its masters treated as sports stars and victories celebrated like national holidays, chess is the king of games in Armenia.

Tiny, isolated and impoverished, ex-Soviet Armenia has nonetheless emerged as a superpower in the chess world, storming international tournaments and rankings.

And as its national team prepares for the international Chess Olympiad this September in the Russian city of Khanty-Mansiysk, the chess-mad country is in the kind of frenzy of anticipation that most countries reserve for the football World Cup.

"Armenians are absolutely crazy for chess," said Ludvig Sharoian, one of dozens of men playing blitz matches on a spring day in Armenia's House of Chess in central Yerevan.

"When your country is good at something, of course people are going to be very supportive. And Armenians are very good at chess," he said.

Despite its population of only 3.2 million, in recent years Armenia has managed to outdo tradi…

Kasparov beats Deepblue in one move...

Image
Sajo jah ni....lapok doh katung ni...tapi ikut ambo la blog ambo daripada ambo dok nyibuk blo aghe laing...

Habih doh....Kelate Close 2010....

Image
Semale tamatlah sudoh kejohane duo haghi Kelate Close yg berlangsung di Dewan SMK Putera. Napoknyo ambo tok leh setaraf nge Nujum Pak Belale lagi sebab ambo 'tinggal Syed Azizi dale ramale kawe jadi juara...Mano tok tinggal ambo pun tok beghapo nok kenal sebelum ni...sini jah ambo kenal..habih nyo timbok pok2 hok kawe duk ramal..tapi dio deserve la..Tahniah...oghe dio cool jah, mene pun rileks, tok kecek besar, hok tu la kito nok....Keputuse penuh pakat2 tengok gambar bowoh ni la, ambo nok tulih panje2 pun tok cekak..sini pun ado..badbishop dan my chess life (jijo). gambar2 ni ambo edit doh..nok letok tiap2 gambar nati takut jadi album gambar pulok blog ni..doh la buke' blog catur...hok no 3 tu gambar lain sikit buke lah special edition, doh mugo ambo hok ambil gambar takdoklah gambar ambo...tok de nok bui camera kak oghe lain....pah gitu la deh..pakat2 tengok la gambar bowoh ni...ni jelah sempat ambo rakam..









Jadi habislah episod Kelate Closed 2010. Tahniah kepada pemenang teru…

Cepat nyo masa berlalu

Image
Peje celik ceghele ceghelu' hari ni ahad pulok doh, masa berlalu seghupo jet..ambo pun dekat duo minggu tok hupdate blog ni...so hari ni nok update masa bercuti nge anok beghanok kat tanjung piai johor..tak dok main catur pun, gi jale2 make angin..habis saghi ni, serupo main cztur lah habis saghi kalu de' main tournament gak...

Aduh..duk godek godek gambar percutie tak dok pulok..ghuponyo duk dale laptop so lagi, tapi takpo sebab ambo takut blog ambo keno ban, ambo update jugok, jange main wei, lo ni tok update blog jah keno ban..

Ambo ado...

ambo ado...cumo masa time tok mengizinkan, doh la internet kat ghumoh slow po kugho...