Posts

Showing posts from May, 2012

Sudah tiba masa national closed diangkat martabatnya

Bagi saya, National closed merupakan satu-satunya kejohanan paling prestij di Malaysia. Sayangnya dengan penyertaan yang hanya menarik 50 peserta, saya rasa tentunya MCF perlu sediakan formula yang baru...di Malaysia, sindrom mencari formula baru sudah banyak berlaku, bolasepak, badminton dsb, perlukan kebangkitan....

Jika penyertaan benar-benar dibuat melalui pemilihan diperingkat negeri, saya assume sekurang-kurangnya 50 peserta sudah dicapai dari setiap negeri (katakan 4-5 peserta satu negeri)....

Belum campur dengan yang main untuk diri sendiri...saya rasa ramai pemain2 terbaik Malaysia, remaja-remaja belum sertai...

Mungkin juga penganjur sudah tahu bahawa sekarang rancak dengan latihan pusat MSSM...tetapi masih memilih tarikh ketika ini....

Hari ini pada masa yang sama bermulanya National close, ada satu kejohanan menawarkan hadiah mencecah RM1000, tetapi di national close hanya RM600 untuk johan...di mana prestijnya?

Sayang, kita boleh anjur kejohanan bertaraf International sep…
Selamat Hari Guru kepada semua bekas guru catur saya :
Cikgu SahadiCikgu AnisCikgu Kamal Raja HassanCikgu Rohani Cikgu ShukriCikgu Hj Mat (known as Cikgu Mat French)Allahyarham Cikgu Yusof (cikgu soh)Allahyarham Cikgu Shamsuddin (cikgu din)Allahyarham Cikgu Abdul Rahman (cikgu mey)Allahyarham Cikgu Nizam Moga diberkati Ilahi sepanjang hayat....Al-Fatihah buat Allahyarham semua..moga kalian tenang dan ditempatkan dikalangan ahli syurga.

Buat rakan-rakan catur yang bergelar cikgu, Sir Jijo, Cikgu Nik Nazri, Cikgu Nik Azrihan, Cikgu Rhozisham, Cikgu Asomudin, Cikgu cikgu lain yang tak disebut.....pun selamat hari guru, tugas anda semua sangat mulia...

kalau ada nama2 cikgu yang tertinggal..bukan bermakna saya dah lupa tunjuk ajar kalian, saya hanya lupa nama.....:)


Baju Red Knight bawa tuah...Johan First Sunday May 2012

Image
Entah lagu mano beghaso naik angin sungguh paka baju red knight ni...ambo selalu tengok IM Mas Hafizul paka baju Red Knight...jadi ambo ghaso ambo pun nok try jugok...lain mace pulok, pah so so mene sapa game kelima malah nok main offer draw jah mugo sudoh memadai untuk jadi Johan...

Hoh gitu jerlah report hari ini....yang paling manis, Kejohanan First Sunday kali ini mula memperkenalkan Piala Pusingan Dato' Prof Dr Ahmad Darus dan ambo pulok menjadi peserta pertama merasmikan pialo ini...tok leh jadi Raja Catur pun jadi Raja First Sunday UTM pun kiro Rajo jugok lah....biarlah oghe kato main kat ghumoh sediri pong....

Jadi sapo2 hok nok meraso pege pialo pusingan, silalah datang beramai2 untuk next First Sunday Chess....



Game pusingan keempat antaro ambo dengan T.Mandar.....try main French sebab mengambil inspirasi kawan ambo (Mohd Ezmi) menang ke atas higher rated player seperti Nik Farouqi dan adik Yeoh Li Tian pada siri kejohanan beberapa bulan lepas.....

Kejohanan Catur Perdana iskandar Johor 2012 - 20 May 2012

Image
Ado so kejohane di Johor....

Sapo2 berminat sila hubungi Tournament Director, Mr Nara....maklumat lanjut seperti di bawah....