Posts

Showing posts from February, 2013

FIRST SUNDAY CHESS MARCH 2013 - NATIONAL RATED FOR OPEN CATEGORY

Image
Selamat semua...ni ambo nok royat dan ngepeng sikit, First Sunday Chess UTM bulan March akan dikira National Rated event.

Sapo2 free, pakat2 mari lah meramaikan majlis...konsep santai catur ahad pertama ini mula diperkenalkan dua tahun lepas sehinggalah bertahan sekarang. Demi menyahut saranan peserta, untuk pertama kalinya, pihak penganjur cuba dapatkan status event ini sebagai National Rated event...untuk maklumat lanjut, layarilah website rasmi KECAS-UTM.


IM MAS HAFIZUL KONGSI PENGALAMAN BERHARGA....

Image
Sementara menunggu keputusan lengkap kejohanan...ala2 Juara Lagu, ada slot persembahan dari artis jemputan...tapi kali ini bukan lah artis jemputan, tetapi pemain jemputan, IM Mas Hafizulhelmi....

Ya, beliau sebenarnya ikon terbaik kepada remaja yang mahu berjaya dalam bidang catur...beliau telah berkongsi pengalaman beliau sepanjang beliau menceburi bidang percaturan ini, bermula sejak kecil lagi. Salah satu tips berharga beliau adalah, tidak berputus asa dan ibubapa merupakan pemangkin paling baik untuk berjaya.

Jadi kepada adik2 yang bermain catur, jangan cepat mengalah yer, selalu yakin dan jangan cepat putus asa sebab semua dapat 16 pieces catur yang sama saja...hanya keyakinan dan ilmu yang boleh membawa kita maju ke hadapan.

Ambo abadikan beberapa keping gambar sepanjang sesi perkongsian pengalaman seorang International Master. Hok ambo teruja bila ada adik2 yang nak sain autograf...ambo ghaso satu perkembangan positif bagi adik2 ini sebab daripada duk sain autograf artis-artis…

IM MAS HAFIZUL JOHAN TERBUKA KELANTAN 2013

Image
Sebahagian pemenang bergambar bersama. Kelihatan Setiausaha Kehormat MCF (Mr Gregory) juga turut bersama-sama mengikuti kejohanan ini.
Habih doh 9 pusinge semale, nok update semale ngatuk terlajok...betolok kul 5 pete hari jumaat, pah main chess 5 round hari sabtu, sambung pulok AGM sapa pukul 11 malam..ghasonyo cukup gilo ambo buat kijo ni, tapi sebab doh namo dio catur...percaturan tido keno buat jugok...

Kejohane selamo 2 hari yang berlangsung di Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas, nampaknya mendapat sambutan menggalakkan terutama di kalangan pelajar sekolah. Satu perkembangan positif bagi anok2 mudo kelate yang ambo ghaso telah memberi semangat juang yang tinggi dari awal hingga akhir. Pah lagu tu lah... nok cerito panje2 pun tok de lagi...untuk wat "Ghori" pagi ni, ambo letak dulu gambar2 10 pemenang terbaik bagi kategori terbuko...nanti ambo update lagi...nok gi make gulai lah pulok, make kudo puah doh....

 JOHAN - IM MAS HAFIZUL HILMI NAIB JOHAN - MUHD SYAZWAN ZULKIFLI KET…

Taulani Tukiran Johan First Sunday Febuari 2013

Image
Taulani sekali lagi membuktikan beliau ni meme oghe kuat kat first sunday, ambo tok ingat doh beghapo kali dio mene first sunday ni, tapi dio meme regular player hok join sokmo.. Tahniah...keputuse penuh boleh lah melayari website ni : KECAS-UTM....


Pah mano ambo pada masa First Sunday ni...ambo baru jah kelik dari Universiti Teknologi Petronas, ambo join seminar arbiter kebangsaan...ambo nok mendalami ilmu catur lagi terutama dari segi undang-undang dan menguruskan kejohanan...ghaso nok main chess pun tuo doh...nok alih kok lain pulok..kot2 buleh bantu lagi ngajar anok-anok...tapi hok peting banyok jugok belajar benda baru...ambo nok abadikan gambar kenangan bersama-sama semua peserta dengan tenaga pengajar terkenal, IA KK Chan dan IA Peter Long. Ghasonyo pelue belajar ngan IA ni jare2 sekali mari....kredit jugok dekat PCNK (Persatuan Catur Negeri Kelantan) kerana bagi subsidi yuran sebanyak RM80...lepah la tido hotel semalame...


Ok..my next chess aktiviti adalah di Kelantan Open 201…