Posts

Showing posts from April, 2012

Tak jadi Raja Catur tapi masih lagi dapat pingat Perak...

Image
Semalam, kononnya nak jadi Raja...nampaknya masih jauh lagi ambo nok jadi Raja...Raja Ko Rani pun payoh...

Main 7 game mene 4 game saja..keghah2 belako....buleh no 35 dari 100 lebih...

Gambar di atas kelihatan Abe Mei a.k.a Bustaman menang bergaya dengan lawannya...

Nasib juga menimpa kepada Abe Mei kerana dengan 3 mata...Hanya Haq yang kukuh di hadapan dalam senarai Top 10.

On the way ke airport, tiba2 saing royat ambo mene Pingat Perak untuk projek low cost chess set ini di Pameran Antarabangsa i-Envex 2012...ala2 DGT chess board tapi denge kos tok sapa RM400 jah...buleh projek game jugok...bezanya guna reed switch untuk detect buoh dio, kalu DGT guno sensor mahal.

Alhamdulillah...tok panda main catur one day boleh berguna kepada komuniti catur di Malaysaia pun takpo doh..nok keno perkemaskan lagi chess set ni supaya boleh dimarketkan..


Hoh..nok gi shopping dululah gini..esok cuti...

Keputuse SM Open (bukan Stonemaster bukok baju ni), Sains Machang Chess Open

Image
Ghama pulok duk tanyo ambo keputuse lengkap...al maklumlah ambo ghaso penganjur atau arbiter sediri pun dah tak berminat nak post keputuse lengkap gara-gara kelam kabutnya kejohanan...mungkin juga mereka letih balik rumah terus lupa...tak apa..kami pemain catur ni lagu ni lah..tok kecik hhati mano dekat penganjur, barbat sikit2 jah..kalu tok barbat takut nyo duk lok gak nyo buat nayo lagi...akan datang harap beruboh la, ambil iktibar...
Keputusan lengkap ambo fork dari blog cikgu Jijo....
1. Azizul 6 (mene belako.....) 2. Wan Mohd Amirul 5.5 3. Nasrul Humaimi 5 (ni ambo..acu kelih gambar atah monyok doh) 4. Fairul Yusoff 5 5. Sahadi Ismail 5 6. Marzuki Yaacob 5 7. Abdullah Che Hassan 4.5 8. Nik Mohd Nazri 4.5 9. Baharuddin Hamzah 4.5 10. Mohd Khairul Ikmar 4.5

Memori....

Image
Antara yang sabar hingga ke akhir........
(Gambar dari kamera Juara SMACH Open 2012)

Dalam kelewatan, dalam kelam kabut pengurusan, dalam hati penuh kebarbatan dan dalam keletihan menunggu pusingan pertama akan dimulakan....

Adanya kemanisan............inilah kemanisannya.....gambar ini jelas meredakan sedikit ketidakpuashatian di SMACH Open....di manakah kemanisannya...lihatlah sendiri...silaturrahim dikalangan pemain dan kesabaran pemain bermain sehingga akhir....

Mereka inilah juga yang tidak putus putus sokong sukan catur tempatan khusunya di kelantan...jadi pihak pengurus dan arbiter harap ambil iktibar dan perbaiki kelemahan di masa akan datang...kemenangan bukanlah satu keutamaan, tapi sokongan dan kebarbatan.........

Nah JJ......................


Cinta 5 musim di Sains Machang....

Image
Bergambar dengan banner tertulis masa 8.00 pagi tetapi hanya jam 11.50 barulah dapat main, itupun main blitz 10 minit nak kejar sembahyang jumaat

Percayakah anda?
Satu-satunya kejohanan catur yang bermula pada pukul 11.50 pagi?Dua pemain yang sama terpaksa melawan seorang pemain?Pemain ada dua queen masih boleh draw dengan lawan?Setelah dua permainan dijalankan, pada petangnya permainan diresetkan semula main yang baru?Mengguna teknologi pairing komputer pun boleh kelam kabut....nama tak keluar, lawan tiada.....
Pemain perempuan open dan bawah 18 bermain tanpa jam?Ada pemain catur bermain tanpa mandi pagi gara-gara takut lewat, tetapi masih boleh dapat tempat top-5...kalau mandi sudah tentu lagi baik...mungkin juga kerana sempat gosok gigi selepas sembahyang subuh.
Pemain datang jauh-jauh, ruang parking pula terhad.....ada pemain yang tersentak ketika bermain selepas pengumuman "kepada pemilik kenderaan bernombor DAE 11XX...sila alihkan kenderaan anda dengan segera...main 10 minit, k…

Salman Mistam Juara UTM Open

Image
Otai catur Johor, Salman Mistam selepas sekian lama tidak bergerak aktif dalam catur kembali menggegar dengan menjuarai kategori terbuka Kejohanan Catur Terbuka UTM...Kejohanan yang menarik lebih daripada 200 penyertaan kali ini dikira satu kejayaan besar buat KECAS-UTM. Insyaallah, kejohanan seperti ini pasti akan diadakan lagi kerana sambutan yang amat menggalakkan...