Posts

Reunion oh Reunion..

Image
Yer..tajuk bergapo ni? Maaf takde kaitan dengan catur...tapi bertahannya ambo dalam arena catur hari ini sebab sekolah ni jugok (sekolah ahmad maher), form 1 ingat lagi gi main kat asrama puteri, masa tu tok pahe gapo sekaro, tibo2 arwah cikgu Din dan cikgu Soh (ayoh kepada azianti, maher 94 jugok ni) dapat kesan bakat ambo, sampai lah hari ni kenapa semangat sangat ambo dengan catur, tok lain dan tok bukan, sebab arwah2 ni lah sangat semangat ngajar ambo dan saing2 seangkatan, tok napok penat lelah, hanya nak naikkan nama Maher dan MSSK...so sampailah hari ni, jika masa ambo untuk main dah berkurang, ambo harap ambo nok curah ilmu ambo ni pada anok bangsa sediri...gitulah..jadi kesimpulannya reunion ni meme ado kaitan dengan karrier catur ambo..

Batch 90-94 ni batch sekali SPM nge ambo..banyok kenangan2 manis dan pahit sebenarnya..biasalah budak2 sekolah..layan jer lah gambar2 ni...semoga jalinan persahabatan sentiasa berkekalan, usah berdendam dengan kisah silam jiko ado, ado hok ki…

KEM MALAYSIA #KITA JUARA 2017

Image
Yer, Kem Kita Juara 2017 adalah kem bagi persiapan atlet bagi menghadapi Sukan Para Asean 2017 yang akan berlangsung pada 17-23 September 2017. Ambo telah diberi peluang untuk menjadi sebahagian keluarga atlet catur negara kali ini. Syukur Alhamdulillah, ambo ni jenis sukakan cabaran dan pengalaman yang baru. Terima kasih atas kepercayaan ini dan ambo seperti biasa akan berdisplin dan akan memikul amanah ini dengan sehabis baik dan termampu. Ambo harap atlet2 boleh memahami "first timer" seperti ambo yang sememangnya banyak lagi nak keno belajar. Kem 3 telah selesai pada 10 Jun 2017 yang lepas bermakna tinggal 100 hari lagi untuk para atlet berjuang pada kejohanan sebenar. Semoga Allah merahmati para atlet OKU ini dan memberi kejayaan dan kesihatan berpanjangan buat mereka. Inshaa Allah, tiada yang mustahil, usaha diiringi doa pasti akan menghasilkan kejayaan dengan izinNya. Malaysia Boleh!!!







Olahragawan UTM 2016 (Kategori Staf)

Image
Alhamdulillah, tanggal 16 Mei 2017, buat kali kedua telah dinobatkan sebagai Olahragawan UTM 2016 selepas kali pertama telah ambo menangi pada tahun 2013. Terimo kasih tidak terhingga kepada semua yang telah menyumbang kepada kejayaan ini. Kalu nok sebut satu2, takut tertinggal, tapi anda tahu siapa anda yang sentiaso bersama ambo sewaktu ambo main catur. Semoga catur akan terus berkembang di UTM khususnyo. Ambo main catur kadang2 buke nok kejar title GM, lebih kepada mencari sahabat baru, tetapi ingatlah, apabila anda mewakili sesuatu pasukan, jangan lah buat sambil leka, bermainlah sepenuh hati demi pasukan anda!

Perlawanan Persahabatan UTM Staff VS UTHM Students

Image
Pado 18 Mac 2017, satu perlawanan persahabatan telah diadakan di Bilik Seminar KTHO, UTM, antaro UTM dan UTHM, bezanya UTM adalah staff manakala UTHM adalah dikalangan pelajar. Perlawanan ini adalah initiatif pasukan catur UTHM sebagai persediaan untuk MASUM 2017 yang di ketuai oleh Ms Sharina Husna. Kalah menang itu adat, diakhir permainan, kami bersama-sama membuat analisis game2 yang telah dimainkan dibantu oleh jurulatih otai UTHM, Cikgu Eddy Kwan.

Keputusan pusingan pertama :
Lelaki - UTM vs UTHM : 4 - 0Wanita - UTM vs UTHM : 3 -1 Keputusan pusingan kedua Lelaki - UTM vs UTHM : 3.5 - 0.5Wanita - UTM vs UTHM : 1 - 3

Kejohanan Catur Orang Kurang Upaya 2017

Image
Kejohanan selama 3 hari bermulo 17hb hingga 19 Februari 2017 ini merupakan kejohanan kebangsaan yang mengumpulkan pemain-pemain terbaik dari pelusuk negeri. Katonya salah satu platform untuk memilih pemain terbaik untuk mewakili negara Malaysia di Kejohanan Para Asean 2017. Ambo berterima kasih kepada JBS Johor sebab bui pelue pado ambo untuk menjadi jurulatih atlet2 johor (merangkap pengurus jugak). Insya Allah, amanah  ini ambo galas dengan sehabis baiklah. Ok nak diringkaskan cerita, habis jah kejohanan, Johor membolot 5 emas dan 3 Perak secara keseluruhan. 5 emas yang disumbangkan adalah daripada kategori :
Fizikal Wanita Individu - AqilahFizikal Wanita Berpasukan - Aqilah & Lim Yee JinB2/B3 Lelaki Individu - HansonB1 Wanita Individu - Cikgu MoiraB1 Wanita Berpasukan - Cikgu Moira Bagi pingat perak pula, kategori yang telah dimenangi adalah: B2/B3 Lelaki Berpasukan - Hanson & FarhanB2/B3 Wanita Individu - Seri IzdiharB2/B3 Wanita Berpasukan - Seri Izdihar & Tan Chi Ning …

Kenangan MAKSAK 2017 bersama pasukan Johor

Kenangan itu untuk disimpan, terima kasih tak terhingga pada pengerusi pasukan MAKSAK Johor, pengurus pasukan, jurulatih, rakan2 team johor yang sentiasa "HAVOC" sepanjang kejohanan. Juga baju2, beg, tuala dan track suit serta elaun yang diberi sesungguhnya sangat dihargai..hehehe..cun sangat! I LOVE Maksak Johor! juga kepada semua rakan2 maksak dari negeri lain..korang memang best dan penuh semangat setiakawan..mungkin kita tidak dapat bertegur sapa tatkala semua dengan pasukan masing2 mengatur strategi..tapi di FB dan di mana-mana kita tetap kawan!


Juga, walaupun kita tak dapat masuk newspaper, cukuplah sekadar news di utm sebagai pengubat luka..gambar2 korang tetap ada...hahaha

KLIK DISINI YER

MAKSAK 2017 habih dohhhh....

Image
Maksak habih doh kemarin...tahun ni Johor takdop rezeki lagi dalam acara berpasukan, bermula dengan baik tapi pancit di pengakhiran....Johor sekodar menduduki di tangga ke-5..pasukan2 yang bertanding memang hebat2, bukan senang untuk ditumbangkan...cuma Alhamdulillah, dapat juga merasa papan terbaik di meja pertama (pertama dan terakhir doh kot, payoh ni) selepas mengekalkan rekod tanpa kalah, itu pun tak dapat verify awal2 tatkala pengiraan best board macam ada pelik di situ, apabila diberitahu ikut jumlah mata, lepas tu ikut team ranking ( kat olypiad pun takde team ranking ni...kesian la kalau GM duduk dalam team kuat, dia sorang jer menang 100%  - Baku Olympiad)? ni apa kejadah pengiraan macam ni? kalau pun betul, kenapa tak diumumkan awal2 masa sebelum pertandingan? sejak turun temurun, kaedah pengiraan percentage di ambil kira, percentage berdasarkan minimum game yang ditetapkan oleh penganjur, iaitu rasanya yang ni semua aware (board 1-4, minimum 6 games), (board 5-6 aka reser…