Tuesday, October 18, 2016

Lepa ambik balik di MASUM unisza 2016..

Ok..lepa ambik balik (throwback la tu..jange duk wat pelik gak)...MASUM kali ni berlangsung di unisza gganu, kali ni team UTM hantar lelaki sahaja..pompuan habis cari doh, tapi ghama hok ada hal especially musim cuti sem ado hok bertune, ado melancong, ado hok jadi pengapit (bekali lah)...ambo ni bidang terjun je jadi jurulatih..nok melatih pun player2 lagi biso dari jurulatih..kiro gi sajo make angin sambil komen2 sikit la..prepare line hok mano patut...

Salam ukhuwah dulu dari team UTM..
Malas lah nok cerito panje2..kito letak gambar2 kenangan sajo supaya lekat dale memori..secara keseluruhan banyak pemain2 peningkat mutu permainannya, paling best penonton tak bosan la sangat bila buleh tengok game secaro dekat..semuanya berjalan dengan lancar..tabik spring pada team UTM yang telah berjuang habis habisan..kalah menang tu adat lah..ok ok..belanja gambar dulu..

Chin vs Amin (UKM)
Ilyas vs Nabil...draw
Sekali sekalo naik tengok set ttino main
Soaring upwards stylo
Ok cukup doh tu..gambar2 lain bubuh dale fb doh..tatkalo anok2 buah tengoh berentap, tokkei la nok tunggu 3 jam situ, dei la jugok gi minum air dengan jurulatih UMK, Ariez sambil tolok sepape duo..berpapan2 ghaso...pah tu gi round UMT kejap, mugo daghat tu gak tok rajin mari UMT dan unisza, tapi lalu sokmo kelik kelate, singgoh jah dopnyo..




sepanjang masum, adolah geng2 catur gganu mari nnawat, antaronya hafez hilmi dan hashim..antaronya ni, jange barbat sudoh la, sebab ghama lagi, cumo antaronyaaaaaaaa..



Pah selepas 5 hari...habislah masum...ambo kebetule nok kelik kelate nnupeilah Ariez nge Azlin, sebelum kelik, beraso nok g alik pantai kejap makei ccolek..pah tu terlintas ado saing kata gi warung poknong..sekali tengok takdok orei..pah duduk tunggu order tok sapa2..ruponya 3.30 baru bukok, kitonyo sapa kul 3..duduk jer lah situ..pah tibo2 pakat tengok ore ambik nombor..fuhh gagoh molek warung pok nong siap nombor giliran serupo bank..ambiklah kito...tibo2 marilah pulok sore pokcik ni tanyo "ike2 tok masok lagi ko?"...kkejut jugok..duk smeta dio pun berlalu begitu sajo...ni lah beberapa keping gambar di warung pok nong...


pulut sutong dengan manggo pulut sedak
mokcik ni kato setaro ni tok ghama, sekalo ghama lagi

caro guting sutong
oklah..habis lah episode kenangan di masum 2016..banyok memori sebenarnya tapi gak nok cerito belako sini meme tok dei la...hingga ketemu lagi next masum (kalu ambo buleh jadi coach lagi la..hehe)

Azlin and Chin
Azlin and Ali Chor.
Doh bakpo gambar azlin sajo ni?...nantikan episod seterusnyo.....wok yoh!

Monday, October 17, 2016

Ariez Azman The Empty Bench is a second GRAND MASTER in Kelantan and Malaysia!!

Tajuk jah kencek omputeh, tapi isi kito bui bahaso mudoh paham..tahniah pada ariez sebab jadi AGM kedua selepas Nik Ahmad Farouqi...bukan senang nok jadi AGM ni, keno main game online sapa biso...pah adik kakok setara mana puok2 kita? harap lepas ni makin ramai la kita lahirkan pemain2 berkaliber di Malaysia..

Nota : Gambar muka dan anak panah adalah saya paste sendiri..jangan duk samei pulop..sajo nok suruh napok gagoh...actually bab2 gambar ni Federation Malaysia keno ambik peka kebajikan pemain..takkan lah nak letak gambar pun susah..negara lain buleh..

Syabas anak muda..ini keli lah!

Post tertunggak..2016 tok tulis gapo satu lagi..namo blog pun "ambo update ikut mood"

Assalamualaikum belako..

Rindu ko blog naserov ko? hahaha, mapuh tok rindu pun, blog mengarut serupo ni ala2 sampah ditepi jalan, dipungut berapa kali sajo seminggu...

Pah lagu mano ni...ok..kawe try update la..tapi baru nok ingat2 gapo rangkuman 2016 ni hok ambo tok update..update pasal aktiviti ambo jah..aktiviti org lain malas nok ccaro la, bak kato pepatoh, jange jago tepi kain ore, mano sedap.. :

1. SUKUM
2. MAKSAK
3. MASUM
4. Ketereh Open
5. Astro Merdeka
6. Hari Sukan Negara
7. Lepok kedai kopi main chess
8. dan lain-lain dulu............................

...................bersambung ikut mood..ambo bubuh dulu random pictures di sini..nanti kawe update la...tok update pun takpo doh mugo rangkuman untuk setahun terus..haha

Mene pingat emas acara blitz SUKUM 2016..tok sio2 buat barbat blitz di stadium kelate!

Diberi pelue utk jadi coach paralimpiad skuad johor..actually player pandai2 doh..tulong sikit2 jah..ambo tok hebat mano..

Gapo gak kelih2...SUKUM 2016 di USIM

Gagoh ko dop setaro ni..

Merdeka 2016..jupo dengan Lee, ok oloh lah berapo tahun tok jupo..24 tahun rasanyo..sama MSSK ni dulu..

Team merdeka kelate..team barbat ni..ni buke paling kuat kelate, tapi hok kuat2 tok sei main kelate, so baik aku main lah!

On the way to Maksak Kebangsaan, singgoh lipis pekena patin sponsored by cikgu rhozisham gagoh sekali!

Bersamo Tg Sharifudin, my classmate maso Maher di Kejohanan Catur ketereh, thanks support pcnk..

Masum 2016 di unisza..dikelilingi putera puteri catur Malaysia dan arbiter catur tersohor gganu kiter...

Okalah..nanti kawe sambung deh..nok biar buleh semangat dulu ni untuk update..berhabuk sangat doh blog ni...wassalam.


Sunday, October 4, 2015

Kelantan Chess Profile (Ariez The Empty Bench)

Assalamualaikum adik kakok..guano belako..sihat ko, ambo tok berapo nok sihat..keadaan jerebu buat ambo sakit hidung, selsemo dan sakit tekok..tapi hidup perlu diteruskan...pah guano pulok ada chess profile ni? Mano misi Azlin Juarih...hahaha, misi dio serupo ambo royatlah, kito sipei dulu, ambo pun tok habis lagi analisis game dio (mugo dio mitok ambo analisis)..sabar sabar lah deh...

Gaya sang juara
Fokus 7.7
Ruangan terbaru ini adalah ruangan interview ambo dari hati ke hati pada pemain catur kelantan yang sudi di muatkan dalam segmen Chess Profile ini..bukan gapo, untuk adik2 kenal sikit lah sejarah senior2 dulu main catur..Zamei dulu payoh wei nok main catur, nok cari satu set catur pun susoh nok beli..hok ado dulu gak style hok kecik besi berani tu..travel style..tapi lagu tu lah, nok berjaya bukan senang..adik2 lo ni ada belako doh, set catur, jam, software analysis dan macam2 lagi...ambo start dengan Ariez The Empty Bench ni a.k.a The real scammer sebab unik sangat macam mano dia start main catur, katanya berjalan kaki untuk jadi sang juara...mari kito lihat temuramah ambo dengan dio, moga-moga memberi manfaat.

Tuf Tuf (bunyi wassap hok ambo send dekat dio...)

Naserov : Ariez, nok interview sikit ni, sajo jah, nok penuhkan blog ni..blog ni lamo2 jadi sampah jugok kalu tok update..

Ariez : Ho buleh, kadang2 sampah pun makanei..situ teori..

Naserov : Bodo selalu main ngan teori gak..gini, boleh cerita serba sedikit sejarah demo menceburi bidang catur ni? sebab selepas demo menewaskan CM Fadli hari tu di merdeka rapid team event, ambo ghasa demo semakin kuat...jarei2 anok kelate gagoh setara ni..

Ariez : Hahahahaha...jeng molek.. Ok kito fokus..9.8, 10.6..tu fokus dulu..

Naserov : 9.8, 10.6?? Nate gapo tu?

Ariez : Takpo, kito cerita belakei, fokus tetap fokus....Ok, kawe start main chess ni awal tahun Form3...Masuk kejohanan peringkat sekoloh, kawe kaloh teruk, maso tu wakil sekoloh, tapi kalah awal2 lagi, tok leh wakil daerah pun...macam sampah beraso...masa tu pun kawe punya fokus 4.5 jah...tok terfikir lagi tu nok 9.8..Pah tu kawe barbat lah...sedap pulok main chess ni...

Naserov : 4.5? bodo la..nate gapo ni...ok sambung sambung...

Ariez: Ok..lepas pado kaloh teruk tu, kawe cari cikgu sekoloh2 untuk latih kawe, Cikgu Sahadi saloh sorei hok kuat melatih kawe...Form 4, masuk tanding, terus jadi Johan di peringkat Kota Bharu...so boleh masuk peringkat negeri di Sekoloh Zainab 1...tapi gak, maso nok main peringkat negeri tu, takdok cikgu nok hantar kawe, terpakso mitok saing kawe hantar gi tempat kejohanan...tapi aloh balik tu kawe jalan kaki, saing tok tunggu doh...so dua hari berturut-turut kelek jjale kaki..Masa tu jugok ambo Champion MSSK 2007....pertama kali wakil kelate ambo main kebangsaan di Sarawak...Naik kapa tube maso tu suko sangat, mugo free tu gak, pah baso nate darat lagu ni la..sapa Sarawak nyo kato kita naik belon naik belon, padahal kito naik kapa tube, sapa bbaloh sekejap dengan budok sarawak kat airport tu..naik belon mano buleh sapa...Form 5 ambo champs mudoh peringkat sekoloh kelate..Ok hok ni jah dulu..

Naserov : Baso gong natei nih, belon tu org sarawak panggil untuk kapal tube..sakit sungguh..terlebih fokus, belon gak 154.98 la keno fokus..

Ariez : hahahaha..

Naserov : Sekalo mesti ado idola bilo demo main chess ni..sapo idola demo?

Ariez : Aron Nimzowitsch...Kemas mainan dio, tapi kalu local player idola kawe Jukey The Kenadok dan Azlin The Badbishops....

Naserov : Bakpo Jukey? Azlin?

Ariez : Jukey suko main English, sambil main sambil kawe belajar English dengan dio..pah bab makei dio suko makei gapo hok ado...tu level...Azlin pulok mainan b3 dio sangat gagoh..pah kalu main hite dio buleh jawab belako...jawab jah belako, tapi tok tahu menang lagi..tu teori..pah bilo nok update pasal Misi Azlin ni..jeng molek tok update2 lagi ni..

Naserov : nanti dululah...suspen sikit...mugo misi dio tu comel terlajok...gagoh..ambo nok bereti doh ni...last question, apakah makanan kegemaran demo?

Ariez : Bagi ambo bendo2 hok mudoh itu makanan ambo...ambo makei belako..

Naserov : Ok...nampok doh game dio kat situ..pah bereslah, nok tubek wasap doh ni...nanti ambo nok share beberapo keping gambar sini deh....

Ariez : Ok..fokus 9.8 dulu! Pah ni nok interview sapo pulok?

Naserov : May be idola demo pulok....

Tuf Tuf (tubek wassap doh)..gitulah, temubual ringkas sahaja, cumo moral nya di sini, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan, balik berjalan kaki ni penat kak loh zaman sekarang ni...semoga Ariez akan lebih berjaya di masa akan datang...dan terbuka hati untuk bermain dengan team kelantan selepas di beli oleh beberapa team luar yang sanggup bayar hampir berbilion untuk beliau bermain dengan mereka...Kepado adik2 hok baru main chess, keno usaha keras, nok berjayo bukan senang, banyakkan masuk pertandingan, zaman sekarang banyak doh pertandingan..tapi jange jale kaki maso ni..jerebu, tok berapo molek lah..

Best friends
Coaching budok sekoloh


Friday, October 2, 2015

Nik Farouqi Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan Malaysia

Hoh, guano belako, duk tunggu Misi Azlin Juarih ko? Sabarlah, sekalo bendo2 hot ni kalu dale Buletin Utama gak, dekat2 nok habis baru tubek...keno tunggu dulu iklan2 sampingan..

Ambo selaku anok kelate amat berbangga dengan Timbalan Presiden PCNK kita yang telah dinobatkan sebagai Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan di Malaysia...walaupun bunyi Arena di depan, ambo kiro satu pencapaian membanggakan sebab ada jugok perkataan "Grand Master", kalu ssilap tulis lupo buh Arena Gak, kiro setaraf doh dengan Grand Master Magnus Carlsen...Tahniah Nik..moga terus cemerlang demi kemajuan catur tanah air...Now MJJ diiktiraf oleh FIDE (take note Mr Presiden, Cikgu Azizul).....


Thursday, October 1, 2015

The Kelantan Red Knights (Coretan Bahagian 2)

Yer, itulah namo di beri...The Kelantan Red Knights, atau dengan bahaso mudohnya, Puok Kuda Merah Kelate...kudo itu merujuk kudo catur, buke kudo hok wat berlumbo tu, atau equin...Itulah semangat puok2 team kelate di Merdeka Team Rapid. Kali ni kelantan menghantar dua team demi merancakkan dunio catur Malaysia..kalu nok ikut ramai pemain kelate main kali ni, ada beberapa pemain telah menandatangani kontrak terlebih dahulu dengan team lain...demi menjaga keselamatan pemain, kita membenarkan mereka meneruskan hasrat mereka...untuk tahun depan kalu buleh mereka kembali semula ke skuad kuda merah sebab kesimpulan hok buleh dibuat adalah main nge team lain pun payoh nok buleh hadioh, so baik main nge team kuda merah, kurei2 buleh barbat!!! Cumo kalu nok bayaran tinggi tu tak dok jaminan la, mugo kito ni team org kampung jah, buke org bandar sangat..ni lah muko2 hok menyarung jersey kelate hok ketat napok perut buncit (bak kato Azlin Juarih)....

Depan : Azlin, Nasrul, Nazri, Amin  Belakang : Azmie, Zulkifli, Azizul, Faridzul



Yer, team ni team last minute sebenarnya, kami telah sedaya upaya mencari pemain yang berkaliber tetapi yang sanggup dan FREE masa ni, ni yang kami jumpa sebabnya NO RESERVE!...tu sakit ppalo sikit...pemilihan juga berdasarkan prestasi semasa pemain di kejohanan tempatan yang dianjurkan di kelantan....Tahun depan InsyaAllah kita akan cuba hantar team remaja pulok, cumo keno ada ibubapa/cikgu hok sanggup urus lah, mugo nok bowok kanok2...nok barbat serupo team hok ni gak serupo tok keno, puok2 ni sekali barbat gak, tok tido male...pada akhir kejohanan ini, Team 1 dan Team 2 bersaing rapat di kelompok 60 team terbaik bagi kejohanan ini daripada hampir 200 team yang bertanding (capor sekali team bawah 12 hok main dewan sebeloh)...

Prestasi Individu Pemain
Jika di lihat pada prestasi individu, 80% pemain telah mencapai keputusan 50% KPI yang ditetapkan...yang tak tercapai pun kito tok pernah sepak terajang, apatah lagi bui penampar, kito main satu team, samo cerdik samo bodo...so jange emotional kalu team mate kita tak menyumbang mata, dia dah cuba sedaya upaya, yang lain terserah kepada nasib juga...rata2 yang kalah tu semua buah nok menang (sokmo sokmo doh lagu ni...hahahaha).

Mari ambo kupas sikit...berdasarkan Rating performance, rasanya Team 2 lagi gagoh dari Team 1, Wan Azmie misalnya, Rating performance dio sangat tinggi..bermain di meja pertama sudah tentu terpaksa mengadap dengan pemain2 hebat...Sebaliknya Team 1 Nazri hanya mampu memperoleh 1 point...Jika di tengok pada board 2 (Nasrul dan Zul) dan board 4 (Jijo dan Joe), napok samo gagoh dari segi point...Board 3 Team 2 (Azlin) kurang menyerlah sedikit berbanding dengan Amin di Team 1...Jadi kalau dilihat dari segi kekuatan, mata yang dikumpul adalah sama saja, cuma beza tie-break....Apabila ambo tanya pada Azlin mengapa performance dia kurang menyerlah, ini jawabnya :

Azlin : "Banyok buah aku nok menei, tapi kaloh, dengan perak buoh menang setambung, aku buat silap, aku akui masih banyak kelemahan di ending....takpo, di Malaysia Challenger aku akan buktikan kehebatan sebenar aku, biasa la boh, sipei dulu....."...Pah mu, bakpo keno cekmate nge budok kecik?

Ambo : "Biasolah, penat doh, pah budok bukei sebarang budok, budok singapore, mungkin dio lagi kuat barbat, Carlsen pun jadi GM masa dio budok..so apo nok diherankan?"...hehehe, tapi cerito kalah cekmate nge budok ni dah tersebar dalam FB doh, biasolah ambo tok kisoh pun, mugo ambo bukei hebat sangat..hehehe..

So barulah ambo faham, ruponya dia peserta tunggal yang akan bermain di Malaysia Challenger di kalangan kami berlapan...yang lain terpaksa balik kampung untuk hari raya haji...tetapi Azlin ada misinya tersendiri...bersambung ke episod akan datang!

Sedikit gambar2 menarik team kami sepanjang perlawanan...InsyaAllah tahun depan kito barbat lagi dengan lebih banyak team dari kelantan!

Team player New Zealand..ambo respect puok ni..baik sungguh!!!
Menjamu selera di Chicken Rice Shop..bukan sekadar nasi ayam!
Pawn Sacrifice...Nasib baik Joe geghok..ambo kroh2 kroh2 kuat terlajok
Team 1 lost 1-3
Sokongan dari Jauh...Satu satu player kelantan yang sangat cekal!
Nandos before Tuf Tuf
Team 2 beraksi
The Legend
Presiden, please fokus your game!
IM Mas Hafizul, steady sokmo kalau bab barbat gak!

Tuesday, September 29, 2015

Coretan aktiviti catur ambo sebelum Hari Raya Haji 2015 (Part 1)

Hoh, mapuh keghah, lamo tok update blog ni, sampai berhabuk doh...guano nok start tulis ni, mugo lamo bedooh, ambo try la ingat2 lupo gapo dio aktiviti catur ambo sebelum raya haji..dengan kata lain selepas rayo posa sebenarnya, sebab last adalah DPulze maso bule poso..

Ok nok start kat mano...ohh, rasanya sedap cerito pasal SUKUM 2015 dulu..yer SUKUM 2015 telah berlangsung di UiTM Shah Alam..seperti biasa UTM akan sedaya upaya turun walaupun lately banyak universiti makin hambar dalam menghantar penyertaan dalam acara catur, bagi ambo catur ni sejenis permainan peperangan minda, dan kos paling rendah untuk mengendalikan berbanding game lain seperti bowling dsb...

Kesimpulannya, malah nok tulis panje2, mugo basi doh tu gak, secara peribadi ambo berjaya merangkul 2 pingat (Perak dan Gangsa). Perak untuk Individu Rapid (tewas sekali kepada Juara, Cikgu Azmi dari UiTM) dan gangsa untuk berpasukan di belakang UiTM (Emas) dan UPM (Perak). Dalam acara Blitz hanya mampu berada di tangga ke-6. Berikut adalah sedikit gambar pasal kejohanan tersebut. Kejohanan ini sepatutnya sudah boleh buat National Rated...sebab sakit ppalo lawan 9 round ni.... Tapi nok wat lagu mana...penganjur berhak buat keputusan.

Bersama Halim (UiTM)
Team Catur Lelaki UTM (Gangsa)
Bersama Cikgu Azmi (UiTM)
Nasrul Vs Hafiz (KPM)
Team UTM (Lelaki dan Wanita) yang ceria sokmo
Drew with Nadzly (UUM)
Silver Medal (Rapid Individual)
Catur itu perpaduan!
Ok oloh, lupo pulok, sebelum SUKUM ni ada kejohanan antara Mahasiswa iaitu MASUM 2015, telah berlangsung di UTM Skudai (tuan rumoh la tu)...Ambo jadi Jurulatih terjun jah, tulong2 setakat mampu. Tahniah pasukan UTM kerana berjaya mendapat satu pingat perak individu (lelaki), serta tak kurang hebatnya apabila kedua2 pasukan lelaki dan wanita berada di kelompok 5 terbaik daripada hampir 12 universiti yang bertanding. Pasukan lelaki berada di tangga ke-5 manakala wanita di tangga ke-4. InsyaAllah tahun depan buleh lah tu pingat..kena usaha..juara perlu dibentuk!

Santai sokmo..jangan stress!
With Alia dan Najihah (Malaysian Player)
UTM mesti ceria sokmo
Team UKM
With Lim (Silver Medalist)
Pemenang pasukan Wanita (UiTM, UM dan UMP)
Pemenang pasukan lelaki (UiTM, UPM dan UM)
Orait, Part 1 kiro fokus pada kejohanan antara universiti...Part 2 ambo nok fokus merdeka team pulok...pen-off dulu, sup tulang napok masok doh, buleh gi makan tengahari....

Demo mungkin minat jugok...

Related Posts with Thumbnails