Sunday, October 4, 2015

Kelantan Chess Profile (Ariez The Empty Bench)

Assalamualaikum adik kakok..guano belako..sihat ko, ambo tok berapo nok sihat..keadaan jerebu buat ambo sakit hidung, selsemo dan sakit tekok..tapi hidup perlu diteruskan...pah guano pulok ada chess profile ni? Mano misi Azlin Juarih...hahaha, misi dio serupo ambo royatlah, kito sipei dulu, ambo pun tok habis lagi analisis game dio (mugo dio mitok ambo analisis)..sabar sabar lah deh...

Gaya sang juara
Fokus 7.7
Ruangan terbaru ini adalah ruangan interview ambo dari hati ke hati pada pemain catur kelantan yang sudi di muatkan dalam segmen Chess Profile ini..bukan gapo, untuk adik2 kenal sikit lah sejarah senior2 dulu main catur..Zamei dulu payoh wei nok main catur, nok cari satu set catur pun susoh nok beli..hok ado dulu gak style hok kecik besi berani tu..travel style..tapi lagu tu lah, nok berjaya bukan senang..adik2 lo ni ada belako doh, set catur, jam, software analysis dan macam2 lagi...ambo start dengan Ariez The Empty Bench ni a.k.a The real scammer sebab unik sangat macam mano dia start main catur, katanya berjalan kaki untuk jadi sang juara...mari kito lihat temuramah ambo dengan dio, moga-moga memberi manfaat.

Tuf Tuf (bunyi wassap hok ambo send dekat dio...)

Naserov : Ariez, nok interview sikit ni, sajo jah, nok penuhkan blog ni..blog ni lamo2 jadi sampah jugok kalu tok update..

Ariez : Ho buleh, kadang2 sampah pun makanei..situ teori..

Naserov : Bodo selalu main ngan teori gak..gini, boleh cerita serba sedikit sejarah demo menceburi bidang catur ni? sebab selepas demo menewaskan CM Fadli hari tu di merdeka rapid team event, ambo ghasa demo semakin kuat...jarei2 anok kelate gagoh setara ni..

Ariez : Hahahahaha...jeng molek.. Ok kito fokus..9.8, 10.6..tu fokus dulu..

Naserov : 9.8, 10.6?? Nate gapo tu?

Ariez : Takpo, kito cerita belakei, fokus tetap fokus....Ok, kawe start main chess ni awal tahun Form3...Masuk kejohanan peringkat sekoloh, kawe kaloh teruk, maso tu wakil sekoloh, tapi kalah awal2 lagi, tok leh wakil daerah pun...macam sampah beraso...masa tu pun kawe punya fokus 4.5 jah...tok terfikir lagi tu nok 9.8..Pah tu kawe barbat lah...sedap pulok main chess ni...

Naserov : 4.5? bodo la..nate gapo ni...ok sambung sambung...

Ariez: Ok..lepas pado kaloh teruk tu, kawe cari cikgu sekoloh2 untuk latih kawe, Cikgu Sahadi saloh sorei hok kuat melatih kawe...Form 4, masuk tanding, terus jadi Johan di peringkat Kota Bharu...so boleh masuk peringkat negeri di Sekoloh Zainab 1...tapi gak, maso nok main peringkat negeri tu, takdok cikgu nok hantar kawe, terpakso mitok saing kawe hantar gi tempat kejohanan...tapi aloh balik tu kawe jalan kaki, saing tok tunggu doh...so dua hari berturut-turut kelek jjale kaki..Masa tu jugok ambo Champion MSSK 2007....pertama kali wakil kelate ambo main kebangsaan di Sarawak...Naik kapa tube maso tu suko sangat, mugo free tu gak, pah baso nate darat lagu ni la..sapa Sarawak nyo kato kita naik belon naik belon, padahal kito naik kapa tube, sapa bbaloh sekejap dengan budok sarawak kat airport tu..naik belon mano buleh sapa...Form 5 ambo champs mudoh peringkat sekoloh kelate..Ok hok ni jah dulu..

Naserov : Baso gong natei nih, belon tu org sarawak panggil untuk kapal tube..sakit sungguh..terlebih fokus, belon gak 154.98 la keno fokus..

Ariez : hahahaha..

Naserov : Sekalo mesti ado idola bilo demo main chess ni..sapo idola demo?

Ariez : Aron Nimzowitsch...Kemas mainan dio, tapi kalu local player idola kawe Jukey The Kenadok dan Azlin The Badbishops....

Naserov : Bakpo Jukey? Azlin?

Ariez : Jukey suko main English, sambil main sambil kawe belajar English dengan dio..pah bab makei dio suko makei gapo hok ado...tu level...Azlin pulok mainan b3 dio sangat gagoh..pah kalu main hite dio buleh jawab belako...jawab jah belako, tapi tok tahu menang lagi..tu teori..pah bilo nok update pasal Misi Azlin ni..jeng molek tok update2 lagi ni..

Naserov : nanti dululah...suspen sikit...mugo misi dio tu comel terlajok...gagoh..ambo nok bereti doh ni...last question, apakah makanan kegemaran demo?

Ariez : Bagi ambo bendo2 hok mudoh itu makanan ambo...ambo makei belako..

Naserov : Ok...nampok doh game dio kat situ..pah bereslah, nok tubek wasap doh ni...nanti ambo nok share beberapo keping gambar sini deh....

Ariez : Ok..fokus 9.8 dulu! Pah ni nok interview sapo pulok?

Naserov : May be idola demo pulok....

Tuf Tuf (tubek wassap doh)..gitulah, temubual ringkas sahaja, cumo moral nya di sini, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan, balik berjalan kaki ni penat kak loh zaman sekarang ni...semoga Ariez akan lebih berjaya di masa akan datang...dan terbuka hati untuk bermain dengan team kelantan selepas di beli oleh beberapa team luar yang sanggup bayar hampir berbilion untuk beliau bermain dengan mereka...Kepado adik2 hok baru main chess, keno usaha keras, nok berjayo bukan senang, banyakkan masuk pertandingan, zaman sekarang banyak doh pertandingan..tapi jange jale kaki maso ni..jerebu, tok berapo molek lah..

Best friends
Coaching budok sekoloh


Friday, October 2, 2015

Nik Farouqi Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan Malaysia

Hoh, guano belako, duk tunggu Misi Azlin Juarih ko? Sabarlah, sekalo bendo2 hot ni kalu dale Buletin Utama gak, dekat2 nok habis baru tubek...keno tunggu dulu iklan2 sampingan..

Ambo selaku anok kelate amat berbangga dengan Timbalan Presiden PCNK kita yang telah dinobatkan sebagai Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan di Malaysia...walaupun bunyi Arena di depan, ambo kiro satu pencapaian membanggakan sebab ada jugok perkataan "Grand Master", kalu ssilap tulis lupo buh Arena Gak, kiro setaraf doh dengan Grand Master Magnus Carlsen...Tahniah Nik..moga terus cemerlang demi kemajuan catur tanah air...Now MJJ diiktiraf oleh FIDE (take note Mr Presiden, Cikgu Azizul).....


Thursday, October 1, 2015

The Kelantan Red Knights (Coretan Bahagian 2)

Yer, itulah namo di beri...The Kelantan Red Knights, atau dengan bahaso mudohnya, Puok Kuda Merah Kelate...kudo itu merujuk kudo catur, buke kudo hok wat berlumbo tu, atau equin...Itulah semangat puok2 team kelate di Merdeka Team Rapid. Kali ni kelantan menghantar dua team demi merancakkan dunio catur Malaysia..kalu nok ikut ramai pemain kelate main kali ni, ada beberapa pemain telah menandatangani kontrak terlebih dahulu dengan team lain...demi menjaga keselamatan pemain, kita membenarkan mereka meneruskan hasrat mereka...untuk tahun depan kalu buleh mereka kembali semula ke skuad kuda merah sebab kesimpulan hok buleh dibuat adalah main nge team lain pun payoh nok buleh hadioh, so baik main nge team kuda merah, kurei2 buleh barbat!!! Cumo kalu nok bayaran tinggi tu tak dok jaminan la, mugo kito ni team org kampung jah, buke org bandar sangat..ni lah muko2 hok menyarung jersey kelate hok ketat napok perut buncit (bak kato Azlin Juarih)....

Depan : Azlin, Nasrul, Nazri, Amin  Belakang : Azmie, Zulkifli, Azizul, Faridzul



Yer, team ni team last minute sebenarnya, kami telah sedaya upaya mencari pemain yang berkaliber tetapi yang sanggup dan FREE masa ni, ni yang kami jumpa sebabnya NO RESERVE!...tu sakit ppalo sikit...pemilihan juga berdasarkan prestasi semasa pemain di kejohanan tempatan yang dianjurkan di kelantan....Tahun depan InsyaAllah kita akan cuba hantar team remaja pulok, cumo keno ada ibubapa/cikgu hok sanggup urus lah, mugo nok bowok kanok2...nok barbat serupo team hok ni gak serupo tok keno, puok2 ni sekali barbat gak, tok tido male...pada akhir kejohanan ini, Team 1 dan Team 2 bersaing rapat di kelompok 60 team terbaik bagi kejohanan ini daripada hampir 200 team yang bertanding (capor sekali team bawah 12 hok main dewan sebeloh)...

Prestasi Individu Pemain
Jika di lihat pada prestasi individu, 80% pemain telah mencapai keputusan 50% KPI yang ditetapkan...yang tak tercapai pun kito tok pernah sepak terajang, apatah lagi bui penampar, kito main satu team, samo cerdik samo bodo...so jange emotional kalu team mate kita tak menyumbang mata, dia dah cuba sedaya upaya, yang lain terserah kepada nasib juga...rata2 yang kalah tu semua buah nok menang (sokmo sokmo doh lagu ni...hahahaha).

Mari ambo kupas sikit...berdasarkan Rating performance, rasanya Team 2 lagi gagoh dari Team 1, Wan Azmie misalnya, Rating performance dio sangat tinggi..bermain di meja pertama sudah tentu terpaksa mengadap dengan pemain2 hebat...Sebaliknya Team 1 Nazri hanya mampu memperoleh 1 point...Jika di tengok pada board 2 (Nasrul dan Zul) dan board 4 (Jijo dan Joe), napok samo gagoh dari segi point...Board 3 Team 2 (Azlin) kurang menyerlah sedikit berbanding dengan Amin di Team 1...Jadi kalau dilihat dari segi kekuatan, mata yang dikumpul adalah sama saja, cuma beza tie-break....Apabila ambo tanya pada Azlin mengapa performance dia kurang menyerlah, ini jawabnya :

Azlin : "Banyok buah aku nok menei, tapi kaloh, dengan perak buoh menang setambung, aku buat silap, aku akui masih banyak kelemahan di ending....takpo, di Malaysia Challenger aku akan buktikan kehebatan sebenar aku, biasa la boh, sipei dulu....."...Pah mu, bakpo keno cekmate nge budok kecik?

Ambo : "Biasolah, penat doh, pah budok bukei sebarang budok, budok singapore, mungkin dio lagi kuat barbat, Carlsen pun jadi GM masa dio budok..so apo nok diherankan?"...hehehe, tapi cerito kalah cekmate nge budok ni dah tersebar dalam FB doh, biasolah ambo tok kisoh pun, mugo ambo bukei hebat sangat..hehehe..

So barulah ambo faham, ruponya dia peserta tunggal yang akan bermain di Malaysia Challenger di kalangan kami berlapan...yang lain terpaksa balik kampung untuk hari raya haji...tetapi Azlin ada misinya tersendiri...bersambung ke episod akan datang!

Sedikit gambar2 menarik team kami sepanjang perlawanan...InsyaAllah tahun depan kito barbat lagi dengan lebih banyak team dari kelantan!

Team player New Zealand..ambo respect puok ni..baik sungguh!!!
Menjamu selera di Chicken Rice Shop..bukan sekadar nasi ayam!
Pawn Sacrifice...Nasib baik Joe geghok..ambo kroh2 kroh2 kuat terlajok
Team 1 lost 1-3
Sokongan dari Jauh...Satu satu player kelantan yang sangat cekal!
Nandos before Tuf Tuf
Team 2 beraksi
The Legend
Presiden, please fokus your game!
IM Mas Hafizul, steady sokmo kalau bab barbat gak!

Tuesday, September 29, 2015

Coretan aktiviti catur ambo sebelum Hari Raya Haji 2015 (Part 1)

Hoh, mapuh keghah, lamo tok update blog ni, sampai berhabuk doh...guano nok start tulis ni, mugo lamo bedooh, ambo try la ingat2 lupo gapo dio aktiviti catur ambo sebelum raya haji..dengan kata lain selepas rayo posa sebenarnya, sebab last adalah DPulze maso bule poso..

Ok nok start kat mano...ohh, rasanya sedap cerito pasal SUKUM 2015 dulu..yer SUKUM 2015 telah berlangsung di UiTM Shah Alam..seperti biasa UTM akan sedaya upaya turun walaupun lately banyak universiti makin hambar dalam menghantar penyertaan dalam acara catur, bagi ambo catur ni sejenis permainan peperangan minda, dan kos paling rendah untuk mengendalikan berbanding game lain seperti bowling dsb...

Kesimpulannya, malah nok tulis panje2, mugo basi doh tu gak, secara peribadi ambo berjaya merangkul 2 pingat (Perak dan Gangsa). Perak untuk Individu Rapid (tewas sekali kepada Juara, Cikgu Azmi dari UiTM) dan gangsa untuk berpasukan di belakang UiTM (Emas) dan UPM (Perak). Dalam acara Blitz hanya mampu berada di tangga ke-6. Berikut adalah sedikit gambar pasal kejohanan tersebut. Kejohanan ini sepatutnya sudah boleh buat National Rated...sebab sakit ppalo lawan 9 round ni.... Tapi nok wat lagu mana...penganjur berhak buat keputusan.

Bersama Halim (UiTM)
Team Catur Lelaki UTM (Gangsa)
Bersama Cikgu Azmi (UiTM)
Nasrul Vs Hafiz (KPM)
Team UTM (Lelaki dan Wanita) yang ceria sokmo
Drew with Nadzly (UUM)
Silver Medal (Rapid Individual)
Catur itu perpaduan!
Ok oloh, lupo pulok, sebelum SUKUM ni ada kejohanan antara Mahasiswa iaitu MASUM 2015, telah berlangsung di UTM Skudai (tuan rumoh la tu)...Ambo jadi Jurulatih terjun jah, tulong2 setakat mampu. Tahniah pasukan UTM kerana berjaya mendapat satu pingat perak individu (lelaki), serta tak kurang hebatnya apabila kedua2 pasukan lelaki dan wanita berada di kelompok 5 terbaik daripada hampir 12 universiti yang bertanding. Pasukan lelaki berada di tangga ke-5 manakala wanita di tangga ke-4. InsyaAllah tahun depan buleh lah tu pingat..kena usaha..juara perlu dibentuk!

Santai sokmo..jangan stress!
With Alia dan Najihah (Malaysian Player)
UTM mesti ceria sokmo
Team UKM
With Lim (Silver Medalist)
Pemenang pasukan Wanita (UiTM, UM dan UMP)
Pemenang pasukan lelaki (UiTM, UPM dan UM)
Orait, Part 1 kiro fokus pada kejohanan antara universiti...Part 2 ambo nok fokus merdeka team pulok...pen-off dulu, sup tulang napok masok doh, buleh gi makan tengahari....

Monday, July 6, 2015

DPulze International Team Event 2015

20-21 June 2015 - Sebelum basi, dei masuk hari raya, sempat lah cerito sikit pasal kejohanan Dpulze ni...International level ni...ghama GM dan IM turun termasuk hok paka baju I am....Ambo bermain untuk Kelantan Red Knights, tak lain tok buke untuk team kelate (PCNK)...ambo ni kira reserve jah, menumpang tuah, hanya sempat bermain hari Sabtu jer, hari Ahad keno kijo doh...pah lagu mano adik kakok keputusannya?? Keputusannya, Kelantan Red Knight berjaya mendapat tempat ke 17 keseluruhan...uniknya, sebelum game, ranking kami juga adalah 17. Dari segi team, team menang 4 kali dan kalah 3 kali. Ambo sendiri menang 2, seri 2, kaloh 1 (dengan IM Pinoy)....Apo apopun ambo happy dengan team Barbats, kaloh suko menang suko...suko bedooh time menei nge budok2...hehehe..sebab budok zame lo ni gagoh2 wei...gitulah..ambo tepek gambar jer lah...banyak benda lain nok pikir nok buat karangan ni..masalah negara tok settle lagi ni...Komen ambo, kejohanan ni prestij doh..cumo nok lebih prestij mitoklah guna swiss manager..mmasuk result dale chessresults...senei nok tengok keputusan dan pairing...Terima kasih buat PCNK hok sudi sponsor yuran kami serta menaja baju hok sungguh rare...Joe for penginapan serta makan sahur di kedai mamak hok sedap serta lain2 secara langsung atau tidak langsung..napok gayo kito keno barbat lagi di Merdeka Tourney...napok gagoh2 doh ni!

Dari kiri - Amin, Faridzul, Nasrul, Al-Firdaus, Ariez


Pusingan Pertama - Menang 3.5 - 0.5
Pusingan kedua - Tersungkur 0 - 4
Pusingan Ketiga - Menang 3 - 1 (1 mata sebab amoi)
Bersama rakan sparring merangkap barbat coach - Judin
With Marcus (tournament director a.k.a ex UTM player)
Pusingan 6 - Tewas tipis 1.5 - 2.5
Pusingan 7 - Gagoh 4-0

Monday, June 22, 2015

CERITA CATUR SEBELUM RAMADHAN

Lamo wei tok update blog ni..takut kkulat jah...so ambo update secara pukal lah..sebelum ramadhan, banyak jugak kejohanan hok ambo main...hok sedak sikit gak tok lain tok bukan catur MAKSAK lah..kejohanan merebut pingat dan cerek jah, tapi ghasa lain macam bilo main team ni..mungkin sebab terhutang budi dengan negeri hok bui macam2, treksuit, baju, topi, beg malah tuala pun dapat..so keno main mmolek lah..ok..dipendkkan cerita, tahun ni MAKSAK Johor sekali lagi naik podium, dengan dinobatkan sebagai NAIB Johan...bermula dengan agak buruk, kami bangkit sehingga ke wisel penamat...gitulah ceritanya...di bawah ini sedikit sebanyak buah tangan untuk ditatapi.

Bergaya dgn cek dan piala
Naib Johan Berpasukan
Lawan Terengganu untuk penentuan Naib Johan
Ok...tinggalkan MAKSAK, tahun depan ambo akan buat yang lebih baik, tahun ni secara individu tak menang satu perlawanan pun, cuma mampu kutip banyak draw, tetapi draw is better than losing (ayat ssedap hati)...habis jah MAKSAK, ambo kelik cuti sekoloh..Tiba-tiba, dikejutkan pulak dengan ada kejohanan di peringat, kota bharu...alang-alang balik kelate, apo salahnya singgah main..so ambo singgahlah main di peringat open...bawak anak sekali untuk ajar erti barbat, tetapi too young to barbats...so dalam kejohanan ini ambo dapat tempat ke-5..beraso gagoh jugok, tapi paling gagoh adalah otai kita..Ghazali Che Kob atau panggilan mesra kami dikalangan pemain catur kelantan kami panggil dia "ABE LI"...abe li timbuk belako dengan kemenangan 7/7 dan dinobatkan sebagai Johan peringat open..so berikut adalah buah tangan sikit untuk tatapan semua..

Last game lawan abe li di meja pertama
First game abe li lawan Anis..
Habis cuti sekoloh, g main pulak dekat UTC Kotaraya, Johor...Tapi hok ni kerompes sikit, kalah dipusingan terakhir dengan Abdullah Che Hassan, walaupun berjaya beat pinoy yang kalahkan Abdullah, tetapi nasib tak menyebelahi ambo...so dapat no 17 kalau tak silap..tok ingat (main ingat2 lupa), malas nok cek result sebab doh tak leh hadiah tu gak..buang maso cek..so gitulah serba sedikit aktiviti catur ambo sebelum ramadhan..dulu kata nok bersaro doh, tapi duk mmain lagi...buleh bersaro ko? ghasanya tokleh..main sekak2 nok dan main sekak2 cekak dan ada masa free, itu motto terbaru ambo...hok ni takdok buah tangan, sebab takdok ore nok ambik gambar ambo, gilo duk ambik gambar pinoy belako..tapi ambo bui so buah tangan masa ambik gambar dengan Coach The Red Warrior, Azraii Khor.. kalu ado rezeki, TRW akan bangkit, main buah kalu ni jalan paling selamat untuk jawap soalan..
With TRW coach..
So lagu tu lah...akhirnya berjaya jugok update blog..next entry adalah kejohanan di bulan puasa pulok...

Tuesday, March 24, 2015

NATIONAL CLOSED 2015...PERSEMBAHAN TERBAIK AMBO SETAKAT INI..

Hoh..lagu tulah..ambo ghaso hok ni terbaik..no.14 daripada 70 lebih SELECTED peserta...sebab hok mari ni hok cukup syarat minimum rating, so kira gagoh..

The Red Knights 2015
Nok try buat summary sikit supaya buleh sipe dale kenange..Game pertama, ambo leading dua pawn masa ending, tapi sebab bishop dan pawn ending, ambo tok leh buat..pah sudoh duk main pusing pusing gitu, lamo2 ambo give up...so draw! Masuk game kedua, ambo leading sebutir pawn, tapi sikit demi sedikit ambo tahan, jago last2 kokok sikit2..beres selalu....Game ketiga kira "seteru" ambo, masa selangor open ambo kaloh, kali ni ambo berhati-hati..dengan bukaan scandinavian, ambo berjaya dapat pawn sebutir pada awal game dan bertahan sampai ke suk perlawanan..Lawan dengan geng mamak di pusingan ke 4, mulo2 bukok comel doh, middle game hancur, tapi ada buah molek kalu nok bertahan, tapi lagu tu lah..buah tok napok tu ado sokmo..Game kelima pun payoh, ingat ko perangkap queen lawe, sekali dio lari gitu jah..bodo beraso..pah tu lawan gi sacrifice pulok..so jadi senei pulok..alhamdulillah menei...Game keenam, hancur, sebab gi bui bishop free, nyo bui free gitu jah, kes tok napok lah tu (alasei jah, padahal main nge oghe kuat doh)..Game ketujuh walaupun kawe tok berapo panda english, kawe buleh menei dengan ore main english opening...nok mujur sebab buleh jago square d4....Game kelapan, down satu pawn dekat2 ending, last2 last lawan buat blunder buleh pulok sebutir pawn jadilah draw...Game kesembilan game yang dramatik, puas offer draw (sebab nok balik awal gi airport), last2 buleh menei jugak..satu ketika buah buleh menei doh, tapi gi buat menei lambat...lagu tu lah kalu main catur...seronok barbat jah..

Persembahan terindah..
Terima kasih pada penganjur (MCF) yang menganjur kejohanan ini dengan baik tanpa kekecohan..semua player dan penganjur sangat sporting..so dengan berakhirnya National closed, ambo mengumumkan persaraan dari main Fide classical (kecuali rapid dan round robin classical buleh gohek lagi) untuk tahun 2015.

umpama mimpi dlm mimpi jah ni

Thursday, January 29, 2015

KELANTAN OPEN 2015 (RAPID FIDE RATED)


 Asalnya kejohanan ini sepatutnya diadakan Disember 2014 lepas, walaubagaimanapun oleh kerana Banjir, maka kejohanan ini ditunda ke 20 dan 21 Febuari 2015.
 
Sila layari website PCNK untuk maklumat lanjut: CLICK HERE



Kejohanan ini bakal diteruskan selepas ditunda akibat banjir Disember lepas. Senarai baru para peserta akan dikemaskini.

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Demo mungkin minat jugok...

Related Posts with Thumbnails