Posts

Showing posts from October, 2015

Kelantan Chess Profile (Ariez The Empty Bench)

Image
Assalamualaikum adik kakok..guano belako..sihat ko, ambo tok berapo nok sihat..keadaan jerebu buat ambo sakit hidung, selsemo dan sakit tekok..tapi hidup perlu diteruskan...pah guano pulok ada chess profile ni? Mano misi Azlin Juarih...hahaha, misi dio serupo ambo royatlah, kito sipei dulu, ambo pun tok habis lagi analisis game dio (mugo dio mitok ambo analisis)..sabar sabar lah deh...

Ruangan terbaru ini adalah ruangan interview ambo dari hati ke hati pada pemain catur kelantan yang sudi di muatkan dalam segmen Chess Profile ini..bukan gapo, untuk adik2 kenal sikit lah sejarah senior2 dulu main catur..Zamei dulu payoh wei nok main catur, nok cari satu set catur pun susoh nok beli..hok ado dulu gak style hok kecik besi berani tu..travel style..tapi lagu tu lah, nok berjaya bukan senang..adik2 lo ni ada belako doh, set catur, jam, software analysis dan macam2 lagi...ambo start dengan Ariez The Empty Bench ni a.k.a The real scammer sebab unik sangat macam mano dia start main catur, kata…

Nik Farouqi Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan Malaysia

Image
Hoh, guano belako, duk tunggu Misi Azlin Juarih ko? Sabarlah, sekalo bendo2 hot ni kalu dale Buletin Utama gak, dekat2 nok habis baru tubek...keno tunggu dulu iklan2 sampingan..

Ambo selaku anok kelate amat berbangga dengan Timbalan Presiden PCNK kita yang telah dinobatkan sebagai Arena Grand Master Pertama di Kelantan dan di Malaysia...walaupun bunyi Arena di depan, ambo kiro satu pencapaian membanggakan sebab ada jugok perkataan "Grand Master", kalu ssilap tulis lupo buh Arena Gak, kiro setaraf doh dengan Grand Master Magnus Carlsen...Tahniah Nik..moga terus cemerlang demi kemajuan catur tanah air...Now MJJ diiktiraf oleh FIDE (take note Mr Presiden, Cikgu Azizul).....


The Kelantan Red Knights (Coretan Bahagian 2)

Image
Yer, itulah namo di beri...The Kelantan Red Knights, atau dengan bahaso mudohnya, Puok Kuda Merah Kelate...kudo itu merujuk kudo catur, buke kudo hok wat berlumbo tu, atau equin...Itulah semangat puok2 team kelate di Merdeka Team Rapid. Kali ni kelantan menghantar dua team demi merancakkan dunio catur Malaysia..kalu nok ikut ramai pemain kelate main kali ni, ada beberapa pemain telah menandatangani kontrak terlebih dahulu dengan team lain...demi menjaga keselamatan pemain, kita membenarkan mereka meneruskan hasrat mereka...untuk tahun depan kalu buleh mereka kembali semula ke skuad kuda merah sebab kesimpulan hok buleh dibuat adalah main nge team lain pun payoh nok buleh hadioh, so baik main nge team kuda merah, kurei2 buleh barbat!!! Cumo kalu nok bayaran tinggi tu tak dok jaminan la, mugo kito ni team org kampung jah, buke org bandar sangat..ni lah muko2 hok menyarung jersey kelate hok ketat napok perut buncit (bak kato Azlin Juarih)....

Yer, team ni team last minute sebenarnya, kam…