Posts

Showing posts from August, 2010

Karpov or Kirsan?

Image
Karpov or Kirsan?


Mana satu pilihan demo2 belako??? ambo tok kisoh lah sapo2 mene pun...selamo ni chess di Malaysia pun bukan teruk sangat....

Kalu setakat Kirsan nok bagi pitih,scholarship, biasolah tu..janji2 pilihanraya....kalu dapat syukur, kalu tok dapat mugo dio mene doh...

Kalu Karpov pulok, kito ado En Hamid sebagai wakil Malaysia...kemah jugok la kalu ado lube buleh masuk dale committee, dengan harapan bolehlah bantu lobi sikit Malaysia di mato dunia...

Apo-apo pun berbalik semula lah kepada teraju MCF di Malaysia..sapo2 hok mene takdok kisoh, janji puok2 MCF keno kerjo keras supayo nampak profesional sikit MCF di mato anok2 Malaysia...adokan laman web rasmi, bukak keahlian, buletin dan paling penting cari atau ikat penaja banyok2 sikit...ambo duk tengok kalu takdok support dari Dato' Tan rasonya tournament2 besar seperti Malaysia Open mapuh keghah...

Pah so lagi kalu ado anok2 buleh wakil Malaysia, tajolah mereko sikit, mitoklah nge Kementerian sikit..jangelah duk suruh wakil…

Selamat berjue kepado semua hok main Malaysia Open

Ambo nok wish selamat berjue kepado semua hok main Malaysia Open...namo jah Malaysia...tapi penyertaan Malaysian sikit jah..oghe luar banyok...ambo ghaso buke pakat tokse main, tapi gak denge yuran dale USD, rasonyo ghama nok main sajo2 nok participate sajo2 untuk support mace pikir 10 ribu kali.....

Kepado penganjur...harap tahun hadape bulehlah revise semula yuran tu...bakpo nok malu? takut pemain lain complain??mano buleh, kito tuan rumah kito ado hak...apo salohnya kkure sikit yuran penyertaan untuk Malaysian....buke la nok mito FREE...bukelah nok mitok sepuluh rial atau duo puluh rial...dale RM50-100 pun reasonable doh...national close buleh buat, penang heritage buleh buat RM50 jah...tokke prestij gini tok leh buat, penajo banyok doh, Dato' Tan bui banyok doh...ambo musykil sikit bab2 duit, kalu nok ambik untung untuk persatue, rasanyo kalu wat mmuroh sikit, pah ghama oghe mmain..lagi utung...maso nilah set2 pemain Malaysia buleh timbo pengalame main nge oghe luar...ni gak bu…

SALE RAYA: QUALITY AND NICE TOURNAMENT CHESS SET...

Image
Ingin mendapatkan tournament chess set lain sikit daripada biasa??? Saya ada solutionnya. Di sini saya ingin menjual Tornament Chess Set (Chess pieaces dan Board (vynil)) yang BARU........harga??..limited time only...huhu!

Chess Set (Pieces dan Board) : RM 40
Chess Pieces Sahaja : RM 30
Chess Board Sahaja : RM 15

POSTAGE COST : SATU SET/PIECES ONLY/BOARD ONLY : RM5.....

Teringin nak beli untuk club/persatuan????beli banyak kita bagi diskaun 5% dari total cost...postage kita kira lain...amacam??kita runding dulu, takde masalah!

Mahal ke??? tak mahalkan...cuba lihat di sini??? Inilah harga sebenar kalau di UK...itu baru chess pieces sahaja 8.95 pound (lebih kurang RM45-50)

CLICK DI SINI

Ok..saja nak tolong kawan2 chess yang nak mencuba chess set lain sikit especially design dan colour putihnya...buahnya agak berat sikit tapi tak terlalu berat/solid....

Ada lagi....EXTRA SATU QUEEN UNTUK SETIAP CHESS PIECES TU...lihat dan explore gambar2 ini...jadi tak perlu lagi kacau meja sebelah bila n…

Di sini, Dinar dan Dirham : Di sana, Dengki dan Dendam

Image
Ambo buke nok berpolitik pulok, sebab buleh berpolitik hanyo cikgu jah...tapi ambo tersentuh jugok dengan artikel Tuan Guru Menteri Besar negeri kelahiran ambo... kito ado otok, kito pikir lah hok mano molek hok mano tok molek...kade2 hok taksub sangat nge parti politik pun ado sapa tok se denga doh pendapat oghe lain...Senario Chess sekarang di Malaysia pun sama, asyik nak tunjuk kehebatan masing-masing, apo salahnyo duk semeja berbincang demi kemajuan catur di Malaysia....tok saloh pun...hok baik terima pakai, hok buruk tok soh paka...tapi bila memberi komen, memberi pendapat, jagolah etika sikit..jange duk membabi buto...jange duk bukok pekung sediri...silap2 bulu pun takdok kat pekung tu...

BACALAH ARTIKEL HOK TUAN GURU TULIS HOK SAING AMBO MAIN FORWARD KAT EMAIL......

Di sini, Dinar dan Dirham : Di sana, Dengki dan Dendam by Nik Abdul Aziz Nik Mat on Wednesday, August 18, 2010 at 4:07pm

Kadang-kadang tingkah laku pemimpin UMNO ini sangat mudah untuk dijangka. Apa saja yang baik dat…

Teko teki Wok Yoh Samad Said..

Oghe kelate kecek luar..mapuh!

Laye Pidato Budok kelate sie...

SECURING SPONSORS FOR CHESS TOURNAMENTS

Harap buleh jadi motivasi kepada Penganjur Kejohanan Catur di Malaysia....carilah penaja...jange mengharapkan duit yuran semata2 sampai kita rakyat malaysia keno bayar mahal2 nok main chess di negara sendiri....
source: mek google
By Peter Hum
January 2008
In 2007, the organizers of the Canadian Open and Canadian Youth Chess Championships in Ottawa raised more than $90,000 in cash and many invaluable in-kind donations from sponsors and donors to stage the two events.We had no other choice — we lacked the government support that some of our predecessors in other cities enjoyed.(MALAYSIA pun kurang support dari kerajae). Fortunately, we secured support from telecommunications giant TELUS (far and away our biggest sponsor), Magmic Games (an Ottawa company that makes gaming software — including chess — for mobile devices including RIM's Blackberry), Hill & Knowlton Canada, The Ottawa Citizen, The Ottawa Marriott, ATFCAN (which had a special interest in sponsoring Indian GMs at the Ope…

Proton starts “Professorship Program” with Universiti Teknologi Malaysia to inculcate research culture

Image
Proton and Universiti Teknologi Malaysia (UTM) today signed a memorandum of understanding (MoU) to explore “strategic initiatives” in engineering and technology. The MoU was signed by Proton MD Dato’ Syed Zainal Abidin and UTM Vice Chancellor Professor Dato’ Ir Dr. Zaini b. Ujang at Proton’s Centre of Excellence. It was witnessed by Proton adviser Tun Dr. Mahathir Mohamad. The first initiative involves the assignment of a professor from UTM to Proton on a full time basis for two years. It’s hoped that this input will strengthen the research capabilities of Proton. The professor will also be directly involved in the development of new Proton models. Proton is allocating RM500,000 to run activities in the first year of the Proton-UTM Professorship Program.On UTM’s side, the uni has committed to invest RM1 million to enhance its research initiatives further through collaboration with renowned universities like Cambridge, MIT and Meiji University. The target is to boost efforts in Intelle…

Banjir: Kerajaan Kedah diminta bayar ganti rugi

AMBO BUKE NOK SOKONG MANO2, TAPI KALU LIBATKAN POLITIK GAK GINILAH JADINYO...awo kerajae pembangkang merintah, suruh bayar gati rugi..pah banjir kat KUALA LUMPUR, ado ko nok bui ganti rugi, dok taghoh tanoh sano sini, sistem perparite tok betul...ado ko nok wi ganti rugi...

Banjir: Kerajaan Kedah diminta bayar ganti rugi16/08/2010 12:06pm
KUALA NERANG 16 Ogos - Kerajaan Kedah diminta membayar ganti rugi kepada mangsa banjir di Sik dan Baling baru-baru ini jika kejadian itu disebabkan kegiatan pembalakan yang diluluskan kerajaan negeri.Ketua Pemuda Umno Kedah, Badrol Hisham Hashim berkata, kerajaan negeri sepatutnya mengawal kegiatan pembalakan dan tidak membiarkannya berleluasa sehingga memberi kesan buruk kepada rakyat.Dalam kejadian Sabtu lepas, ramai penduduk di Sik dan Baling terpaksa dipindahkan akibat rumah mereka dinaiki air dan dilanda banjir lumpur dipercayai kesan daripada kerja pembalakan di kawasan hutan berhampiran.Ada juga rumah yang roboh kerana dirempuh balak yang dihany…

Yuran Malaysia Open untuk Malaysian mahal nok mapuh!

Ambo tok se kecek banyok, ambo ghaso sebagai malaysian, yuran untuk kejohane Malaysia Open patutnya keno kughe sikit..bukelah nok sughuh wi free..toke balok pun bankrap kalu bui free...biar reasonable...RM50-100 is reasonable...oghe malaysia ni nak gi main luar, kalu pitih takdok payoh doh..ado tourney grand kat malaysia pun terpakso bayar USD jugok samo denge peserto2 luar....nok gi main pun ghaso tohok pitih ssajo jah....doh la lo ni pitih nok guna untuk minyok, beli aye, beli gulo...

mapuh keghah la lagu ni...pah ni mesti ado hok bbabak..tapi gak biarlah rakyat malaysia didahulukan...mesti bui alase nok hantar ko FIDE nak pakai duit..duit yuran la untuk submit...tapi gak gapo fungsi persatuan nyo???? tok ejah nge kementerian ko???doh masuk setahun rasanya dulu kata kementerian belia sukan nak support...

doh la hari ni ambo dengar keluhan sorang bapa :

"Tahniah, ****** telah terpilih mewakili Malaysia di Kejohanan ******, namun begitu semua perbelanjaan adalah tanggungan sendiri.…

Sekitar Gambar di Kejohane MAKSAK 2010

Image
Oghe dok ceghito pasal maksak belako..keputuse ambo tok payoh ghoyat la..semuo oghe tahu doh bekali..ambo nok bubuh gambar set-set Johor 'Darulnaim'....set Johor kecek kelate pah ceghoh...pah ko oghe Johor kecek kelate...

Pencapaian set-set Johor adalah membanggakan jugok....nasib jah tok menyebelahi..kalu nok ikut Match point, set Johor kaloh 3 kali jah denge pemenang Top 3...tapi bakpo tokleh no 4? dengan hanya beza setengoh point, Johor buleh no.5 sebab mata ikut game point (point2 terkumpul semuo)....takpolah, takdok nasib lagi tahun ni..cubo lagi tahun depe...

Peringkat Kumpule B.

Johor Vs Perak : 2.5-1.5 (ambo mene nge ahmad kamal)
Johor Vs PDRM : 2.5-1.5 (ambo aloh nge ismail ahmad)
Johor Vs KL : 1.5-2.5 (ambo aloh nge rizal ahmad kamal)
Johor Vs Melaka : 3.5-0.5 (ambo mene nge zaidi)

Peringkat Winners Pool.

Johor Vs Pahang : 2.5-1.5 (ambo aloh nge khair wahiduddin)
Johor Vs Sarawak : 0-4 (ambo aloh nge abang mohd redzuan)
Johor Vs Kelantan : 2.5-1.5 (ambo mene nge nik m…

NEW PROTON WAJA??? GANAH LAGU NI

Image
lagu nilah lakaran waja baru selepah di spot ada waja baru test drive di atah jale..ambo pun tok pasti, ni laporan dari paultan.....

Tapi gak kalu lagu ni ghupo gak, kalu betul2 berbaloi, ambo angkat sebutir ni..nok beli lancer mahal berdooh..barulah namo dia belilah barangan buatan malaysia....gulo naik minyok naik tok de nok paka lancer..



Ke mana pergi subsidi kami??

Ke mana pergi subsidi kami? — Dr Mohd Asri Zainul Abidin July 20, 2010 20 JULAI — kalian rampas subsidi kami, entah ke mana dibawa larikalian beritahu, wang mesti dicatu, kita menuju maju..kalian kata: jika tidak, semua menderita, habis harta negara..kalian berbahasa: bukan barang naik harga, cuma subsidi turun sahaja..kami orang desa, mungkin tidak pandai kira berjuta-juta..kami orang kecil kota, mungkin tiada sedemikian harta..jika kalian tipu sebegitu, biasanya kami diam selalu..tapi dapatkah kami dibohongi, tentang suapan saban hari?apalah yang dapat diberitahu anak ke sekolah..?papa semakin parah..? wang semakin lelah..?jika semalam berlauk, hari cuma berkuah..kerana kerajaan kita sedang susah..?maka subsidi kita terpaksa diserah..jika semalam kau makan sepinggan, hari ini saparuhkerana barang makin angkuh, wang papa makin rapuh..apa yang dapat dibisik pada anak berkopiah ke madrasah..?makananmu sayang, sebahagiannya sudah hilang..jika mereka bertanya siapa yang bawa larikepada si…