Posts

Showing posts from February, 2011

Sedap molek bahaso gganu..wi kuliah pun sedap..

Image

Projek Alternatif to expensive DGT (part 2)

Image
sekarang sudah boleh recognize buah...dan bila main sudah boleh display..maknanya papan ni kalau setakat nak project game boleh sangat..

masalah lain : too sensitive, kalau silap petak, tak dpt recognize especially bila programme nak write kat skrin, interactive dengan jam digital takde lagi...tapi jam kat skrin memang boleh jalan as long as player tekan the button, once they move, maknanya jam real satu, jam untuk computer satu...penat lagu tuh, nanti delay....takpe slow2 la, projek ilmiah jer pun, bukan nak cari untung...buatan malaysia...hehe

thanks rizal suruh patenkan dulu..ya dalam proses tapi biasalah di malaysia ni semua proses lambat....

to PCNK, nak masuk kedai lambat lagi ni...3 years project ni...sabar2 kena lulus sirim dulu..hehe

cadangan dialu-alukan dan komen2 membina, cadangan bernas akan diambilkira, kalau sesapa tahu ada yang dah cuba nak create chess set alternatif to DGT ni inform ke ambo, kito kongsi ilmu...

My new project

Image
Lamo tok main chess sebab nok buat chess set la pulok...:)

Ado ko sapo nok beli ni....tapi besar lagi la (aye utut pun buleh masuk duk nnusuk bowoh tu)..kotok kale pun buleh bubuh..next nok reduce ke PCB...harga gerenti bawah RM800. Function macam DGT board, buleh display move, record dsb..

Kalu ado syarikat nok comercialize contact la ambo....tok payoh beli DGT doh...angan-angan jah ni...hehe

National Closed 2011..barbat ko ambo..

Tahun ni tok barbat mano...banyok kakloh belanjo nok main tahun ni..bukan kedekut, tapi gak ambo kadang2 kecewa dengan senario catur negara kito...dohla namo national closed, letok syarat2 yuran penyertaan mace nok sughuh hok kuat jah main..ado ko nyo letok syarat wakil negeri 2200, awo tahu doh berapo oghe jah buleh cecoh 2200...nok ssuko pun ado, seghupo lapa pitih...kalu ambo ghoyat gini, ado hok melenting, tapi ambo biaso doh..nok melenting ko, nok guling2 ko, nok ppapah ghambut budok kerinting ko, loh la...hok ambo paling heran, mano sponsor dato' shabery chik kito nyo? dulu buke main wat tubek dale sok kobar nok lahirkan first GM, kalu lagu ni first GM akan dari golongan orang kayo jo lah, anok2 mudo, anok2 felda hok nok main sure pikir seribu kali nok spend duit sediri...kade2 teringin nak bantu, tapi gak pikir ke federation kito mace takdok usaha sangat nok memartabatkan national closed ni..

ambo ucapkan selamat berjayo kepada anok kelate hok gi main nati...kepada Mayday, a…

Temuramah dengan Johan KC

Temuramah dengan Juara KC sebelum bersurai...
BBC: Tahniah dulu guano2 pun (sambil shakehand)Nik : Terimo kasih.
BBC: Ghaso guano denge game demo secara keseluruhan.. Nik : Perit tahun ni, tidak sangka langsung, semua pemain2 menunjukkan prestasi yang memberangsangkan..
BBC: Tapi demo johan, demo lagi kemah la.. Nik : Biasa-biasa je, Syed Azizi pun kuat jugak..susah nak menang dengan dia, solid game dio..
Tiba-tiba ada sorang mamat menyapa, ado meceh? Kawe kato takdok tu, lepas tu..
Nik : Meceh tu apa? BBC : Soh, vocab demo tok kuat lagi, dio mitak mancis, nok hisap rokok bekali..
Nik : Ohhh..mancis rupanya... BBC : Demo keno tingkatkan lagi loghat kelate ni..nanti oghe ingat demo jerung luar..
Nik : Namo ambo nik doh..tengok tok guru Nik Aziz, baka nik kan tu..takkan ragu-ragu lagi.. BBC : Yo lo tuh, ambo sokong...
Nik: Nak interview pasal game ambo ke, nak interview pasal loghat kelantan? BBC: Haha..ambo pun lupo sejak ado oghe mitok meceh tadi...nati la dulu ambo gi buat soalan interview lain, d…

Syarat National Closed terlalu ketat!!!!

Ambo raso, kuota 4 pemain negeri diberi yuran percuma pada tahun lepas tetapi dikurangkan menjadi 1 (tetapi tetap dikenakan bayaran) sangat2 tak masuk akal.

Minta maaf MCF, National Closed sebenarnya patut mencari platform pemain2 berkebolehan di pelusuk negara untuk akan datang mewakili Malaysia. Mengapa harus begitu ketat syarat wakil setiap negeri?? Adakah setiap negeri akan menghantar wakil2 cokia (atau telefon nokia) sahaja jika free. Itupun pemain catur tak mintak semua ditanggung (makan kenyang berak mencangkung sendiri)..Jika yuran diberi percuma untuk sekurang2nya 3 wakil negeri, rasanya ramai berpeluang untuk menunjuk bakat baru.

Jangan pula suatu hari nanti sukan catur ini hanya sukan untuk orang2 kaya sahaja. Dahlah sekarang negara dibebankan dengan harga minyak, ketiadaan stok minyak masak, sekurang-kurangnya beri peluang pemain catur bernafas.

Janganlah ketiadaan sponsor DATO' TAN dijadikan alasan, tolonglah lobi sikit dengan Kementerian Belia dan Sukan, bila bolasepak …

Puah nok mikir description "Aye Utuk"

Image
Semalame ambo duk pikir guano nok describe aye utuk...badbishop we description doh, tapi juara KC kito payoh nok pahe sikit...tapi sabar, juara KC kito ni oghe kelate asli jugok, cuma mungkin duk KL lamo sikit jadi hilir bedooh..

Aye utuk ni gak kalu nok mudoh lagi definasi dio aye debek..silap2 nyo tanyo pulok gapo dio debek tu..haha

Temuramah ekslusif bersama badbishop (bahagian 2)

Masih ingat temuramah ekslusif ambo dengan badbishop sejurus kejohanan National Closed 2010?

Kali ini ambo ambik peluang interview pulok pasal Kelantan Closed 2011. Lokasi temuramah ini dirahsiakan, takut ado hok gi tike nombor ekor...

Naserov (N): Hoh, guano, habis doh ko?
Badbishop (BB): Habih doh, penat kali ni, sapa maghrib baru buleh tentu johan.

N: Bagaimano anda melihat prestasi penganjuran kali ini?
BB: Amat memberangsangkan, jumlah peserta yang hampir mencecah 100 orang boleh dikira satu kejayaan kepada PCNK. Itu tidak termasuk lagi peserta yang tarik diri anak jati kelate hok tok dapat kelik atas sebab2 banjir, tiket bas habis musim perayaan dan peserta2 yang tak dapat hadir sebab gi majlis kawin la, dio sediri kawin la...

N: Tahniah, tahniah...ada apa2 komen tentang juara KC2011?
BB: Biso telajok...tapi ble2 biso pun ambo ghaso hok no.2 pun biso jugok, walaupun syed azizi tok banyok pengalaman main kat luar, tapi ambo ghaso dio tu kalu diberi peluang buleh menggegar catur tanah ai…

Jerung VS Ikan bilis

Image
Guano gamok shoutbox ambo bertopik jerung ngan ikan bilis ni...

Rungutan oh rungutan

Banyok ambo terima email..ambo pun tak tahu kenapa email ambo di cari..may be ambo doh provide email kat blog ambo dan selaku AJK penaja PCNK...

Jadi ambo share sahaja la..

Kontroversi bermula apabila cara kelayakan peserta Kelantan Closed ditentukan. Ada yang tak puas hati apabila pemilihan peserta ditentukan apabila ibubapa/moyang/datuk berasal dari kelantan tetapi sudah lama menetap diluar...mmm..tapi bagi ambo, setakat ibubapa rasanya boleh terima lagi tetapi kalau datuk/nenek/moyang tu tak patutlah.

Dan ada yang merungut kenapa tak closed sahaja kepada:

1) Anak jati kelantan (simple adalah No I/C: 03)
2) Mereka yang menetap di kelantan (samada bersekolah atau bekerja)

Ambo pun setuju jugok..tapi apo2 pun rungutan ini may be boleh diperbaiki di masa hadapan. Ada juga suara2 sumbang (ni ambo tok tipu ni), selagi ada jerung2, susah ikan bilis nak naik, so baik tak payah main terus. Lagi satu ada yang tak puas hati bila kejohanan diadakan dua hari.

Itu sahajalah info ambo buleh royat..ambo …

KM NIK FAROUQI..JOHAN KELANTAN CLOSED 2011

Image
Kalu National Master -NM, Kalu Fide Master - FM, Kalu Kelantan Master kito bui lah KM!! biar oghe buleh ingat sikit..ke guano...

Sah dan soheh....KM Nik Farouqi Johan Kelantan Closed 2011...Dengan play-off blitz, Nik berjaya memenagi 2-0 sekaligus merangkul status Johan daripada Juara bertahan yang lepas Syed Azizi...nampaknya rezeki mereka berdua lagi tahun ini, hanya dipisahkan dengan play-off sahaja...Mungkin Syed azizi kurang selesa dengan blitz kerana merujuk kepada teori dinasournya, dinasour pada zaman dahulu kurang gemar dengan kepantasan...hanya menggunakan tekoknyo yang panjang sahaja untuk mengintai anak dara mandi...ok oloh, ambo start merapu doh ni...nampaknya mereka berdua jika tiada aral melintang sepatutnya layak mewakili kelantan di national closed pada tahun ini...

Syabas dari naserov...mungkin kalu sapo2 tok kenal nik, nik dulu, kalu gi main chess, dio make ghoti jah...acu kelih gambar bowoh ni...hok duo oghe lagi (titled BM..Barbat Master)tu kalu ghoti tok se selaluh…

Berita Jam 6- Juara Kelate Closed Play Off Nik F Vs Syed Azizi

Image
Hoh, ambo baru buleh call dari azlin badbishop, perebutan juara semakin hampir, tetapi berbekalkan mata 6 setengah setiap seorang, nampaknya juara belum boleh diputuskan lagi. Play off terpaksa di jalankan antara seeded no.1 Nik Ahmad Farouqi dan Juara bertahan Syed Azizi...(ambo tak dok ditempat kejadian, ambo harap badbishop tok bergurau bewok ko ambo...haha)

Nampaknya juara bertahan KC tidak memberi jalan yang mudah kepada Nik F tahun ini, kita tunggu kesudahannya...

ambo dari tadi duk refresh blog Kelate Chess, tapi oleh kerana sumber internet terhad, Badbishop kato payoh nok buleh internet nok update berita...

Ketika berita ini ditulis, kedua2 pemain ditenangkan oleh penyokong masing-masing....nasib baik takdok geng barbat, kalu dok gak kuat keno cocoh...

Hok lain ambo tok tahu pulok cerito...dengar kabar ado jugok playoff hok alik bowoh.....jadi sapo pilihan demo? Syed azizi atau Nik Farouqi??? Kita tunggu berita jam 8 malam ini...

Hoh tu dio..favourite list ambo masih lagi mata penuh

Image
Hoh..lepah 3 pusinge, napok gayonyo nik farouqi masih lagi mendahului senarai pencabar KC 2011....KC for kelate closed, teringat pulok ko KC-Kudo Catur...mapuh lamo doh kudo tu bekalih...

Hari ni persaingan sudah semestinya bertambah sengit...di meja pertama, pertembungan nik f dengan ariez semestinya pertembungan yang menarik...berbekalkan buku2 catur hok ambo jual (haha, ariez de beli 3 4 butir nge ambo...) ambo ghaso, ariez akan memberi tentangan sengit..kalu ariez mene nge nik, ambo nok hadiah sebutir buku catur free kat dio sebagai tando sokongan customer ambo (ariez, mene tuntut hadioh nge ambo.....kalu kaloh, study lagi...:))


Sekali lagi hari ni, ambo tidak sabar untuk melihat teori dari Syed Azizi kito, ambo pasti, beliau akan membuat kejutan lagi kali ini..tapi dio kena lepah dulu denge Cikgu Sahadi...Cikgu Sahadi pun bukan calang2...silap gayo putus tekok dinasour..ghama oghe tanyo ambo bakpo gak dinasour tuh...haha, sebab tu ambo suruh join national closed..pengalaman2 sepert…

Selamat bercatur kelate closed

selamat berjuang semua...ambo mengharapkan update terkini dari blogger2 di sana...