Round 2 dan 3...

Kali ni ambo nok bui game ambo main maso round 2 dan round 3...nok keno cepat masuk game ni, score sheet pun napok seghupo tok seghupo score sheet doh, de bui anok nyoteng gak, habislah nyo kogha kok se.....seperti biaso, ambo tok guna freeze atau software utk analysis, jadi kepado adik2 hok nok belaja chess, jange duk paka sangat blog ni, nati nyesal, takut tok panda sokmo..

Round 2, ambo lopat mejo ke-6, kiro ni lah mejo paling tinggi ambo de naik, pah tu gak duk main mejo bowoh sokmo, payoh nok caghi make atau mentakedaghoh (fork ayat mayday)..main pulok nge Kamaludin Yusof, mmmm...payoh-payoh...jadi result dio tahu2 la, kalu ambo mene pecoh lah dewe tu, tapi gak of course la ambo kaloh..

Round 2
Putih : AMBO
Hitam : Kamaludin Yusof

1.e4 c5 2.Nc3 g6 3.d3 Nc6 4.Be3 d6 5.f4 Bg7 6.Nf3 e6 7.g3 Nge7 8.Bg2 O-O 9.O-O Nd4 10.Qd2 f5 11.e5 Nxf3+ 12.Bxf3 dxe5 13.fxe5 Bxe5 14.Bxc5 Rf7 15.Rae1 Bf6 16.Ne2 {disini, lepah habih game kamaludin ghoyat, bilo ambo gi Ne2, buoh dio jadi bernafas balik bilo dio buleh tolok e5...tok tahulah, ambo tok napok pun buoh ambo advantage kot mano..mugo baso tok gheti sangat tu gak..}

e5 17.Rd1 Nd5 18.c4 Bg5 19.Qe1 Ne3 20.Bxe3 Bxe3+ 21.Kh1 Bd7 22.Nc3 Bd4 23.Nd5 {nik bagitau ambo, bakpo ambo tok make Bxb7, pah rook laghi, Bd5 pin rook kat f7...ambo pun tok tahu bakpo ambo tok make, ambo dok napok bishop dio nok maghi kat c6 jah..pah king ambo doh la lekat hujung tu...tu jadi kecut sikit, tok kecut guano, main nge sapo...ado sapo2 buleh wat analysis ko ambo dok, patut ko ambo make Bb7 tu? sekali tengok patut jugok la....}

Besokke (keesokkan), ambo dapat email dari nik : 1. Bxb7 Rb8 2. Bd5 Rxb2 3. Ne2 Bc5 4. Ng1 Qf6 5. Nf3 Be6 6. Bxe6 Qxe6 7. d4 Bb4 8. d5 Qd6 9. Qxe5 Rxa2 10. Qxd6 Bxd6 with slight advantadge to white due to connected pass pawn at the center..(analysis by fritz 12 and nik farouqi)...


Bc6 24.Qd2 Kg7 25.Nb4 Bxf3+ 26.Rxf3 Qb6 27.b3 a5 28.Nd5 Qc6 29.h3 b5 30.Kh2 a4 31.Rdf1 axb3 32.axb3 bxc4 33.dxc4 Rfa7 34.Rc1 Ra3 35.b4 Ra2 36.Rc2 Qxc4
{maso ni ambo ghaso seghupo takdok harape doh, mace nok tunggu tali gantung la...lepah pado move ni, ado lagi move lain, tapi gak, ambo tulih pun tok betul doh mugo jiwo doh kacau...jadi kaloh lah...} 0-1

kudo ambo mapuh, kalu mentakedaghoh queen dio, dio pun gomo queen ambo, pah cek mate pulok pah tu nyo wak maghi rook sebutir lagi..pah lagu mano? kalu wi ko fritz hok buleh kecek, dio mesti kato "bo bo la sughuh aku analysis, wat penat engine aku jah"...hoh...



Round 3 nati lah dulu...nok gi jambe sekejap nak 'blitz'.....pah ni ambo sambung pulok....

Selepas keluar ber 'blitz, ambo pun sambung...ambo tamboh sini je la, malah nok wat entry baghu.....

Round 3, ambo jupo nge Al-Kamil, set sabah..kuat dio, haghi tu pun ambo kaloh doh nge dio, game pertamo dio draw nge Nik Farouqi...ambo kaloh lagi...ambo buleh ttahe game ni, tapi masuk ending jadi kuca lana habih...ambo tok ngaji mano ending, kalu ngaji pun ghasonyo aloh jugok sebab banyok sangat nok keno pikir...

Round 3
Putih : Al-Kamil Kamin
Hitam : AMBO

1.d4 Nf6 2.Nf3 g6 3.Bg5 Bg7 4.Bxf6 Bxf6 5.e3 d6 6.Be2 O-O 7.O-O c5 8.c3 Nc6 9.Nbd2 cxd4 10.exd4 Qb6 11.Nc4 Qc7 12.Ne3 Bg7 13.Re1 e6 14.d5 Ne7 15.dxe6 fxe6 16.Nd4 a6 17.Bg4 Bxd4 18.Qxd4 e5 19.Qd2 Bxg4 20.Nxg4 Rf4 21.h3 Raf8 22.g3 Rf3 23.Re3 Qc5 24.Qe2 Rxe3 25.Nxe3 Kg7 26.Rd1 Nf5 27.Qc4 Nxe3 28.Qxc5 dxc5 29.fxe3 {di sini, ambo sudoh jeng palo otok, ambo sebenarnyo lemoh bab2 ending ni sebab banyok sangat nok mikir..ambo nok main jago atau kokok pawn dio? pada maso sama dio pun buleh kokok jugok alik bowoh...pakat2 kokok lah kalu gitu...}


Rf3 30.Kg2 e4 31.Rd7+ Kf6 32.Rxb7 Rxe3 33.g4 Ke5 34.Rxh7 Re2+ 35.Kg3 Rxb2 36.Re7+ Kd5 37.Rg7 Rc2 38.Rxg6 Rxc3+ 39.Kg2 Rc2+ 40.Kg3 Rxa2 41.h4 c4 42.Rg8 Ra3+ 43.Kf2 Ke5 44.g5 Rh3 45.Re8+ Kf5 46.Rf8+ Ke5 {yak bok te, bakpo ambo tok gi king kat g6, jago pawn dio tuh...ambo pun tok tahu, kade2 beginilah kito main chess, penna mato (alase jah ni, mugo main tok panda doh, mace2 alase la tubek nok ssedap hati).....lepah dio push g6 ambo napok baye kekalahe doh...ambo dok pikir budok dio tu tok leh stop}


47.g6 Rf3+ {move bodo sekali lagi ambo buat, ambo duk pikir, kalu dio pelago rook, pah king make pawn f3, de la ambo ambat Kf6..ambo ado lagi pass pawn kat a line....mapuh kengah...tok napok g7..gitulah cagho ambo mikir..mikir pendek jah..mugo tok biso lagu mana...} 48.Rxf3 exf3 49.g7 {resign je la....jadi, duo kali doh ambo kaloh nge Al-Kamil...} 1-0




Gitulah kisohnyo game round 2 dan 3...maaflah kalu sapo2 sakit jiwo tengok game ambo sapa tok leh nok ambik ilmu berguno sangat dari game ambo ni, mugo game ambo ni game biaso biaso jah, tak dok wat spelek apo, kalu wat spelek pun tak kan samo spelek seorang GM...

nanti ambo sambung lagi game seterusnya..interview nge Mat Leng pun tok habih lagi edit tape recorder haghi tuh...

seperti biasa sebelum tutup entry hari ini ambo nok bui lesson bahaso kelate iaitu penggunaan sabdu dale membuat ayat (ambo teringat ko ustaz ambo ceghito maso ngaji sekoloh menengoh dulu).....

Ayat pertama : Aye make muse. (Terjemahan: Ayam makan musang)
Ayat kedua : Aye mmmake mmmuse (Terjemahan : Ayam di makan oleh musang)

Jadi jelaslah penggunaan sabdu 'kato penguat mmm' memberi duo perbezaan jelas..sebute jugok keno ado lenggok dio..

Wallahualam.

Comments

Popular posts from this blog

SET KAYU GOLF UNTUK DIJUAL

Round 1 @ Asian Amateur

Taulani Tukiran Johan First Sunday Febuari 2013