Posts

Showing posts from December, 2011

IM MAS FOR GM

Saja-saja nak letak link chess result kat sini supayo senang ambo update keputusan perlawanan yang melibatkan pemain Kelantan iaitu IM Mas...sekarang beliau berentap di singapura....dari seberang, ambo doakan kejayaan IM Mas...

CHESS RESULT FOR 2ND ASEAN @ SINGAPORE

"The only failure is the failure to keep trying".......GOOD LUCK IM MAS!

Ambo ado...tempoh bertenang

Image
Ambo ado, cuma sekarang ni akhir tahun banyok kijo...tempoh bertenang...kijo kat pejabat, kijo kat rumah, pah penat dok pikir intermezo banyak sangat..last-last kerompes ayam jugak....

Pemain-pemain kelantan yang menjuarai DATCC Team baru-baru ini...GAMBAR HIASAN

Belum terlambat ambo ucapkan tahniah pada pasukan catur kelantan yang juara di DATCC team baru-baru-baru ini...sememangnya hasil usaha daripada awal lagi membuahkan satu kejayaan manis buat pemain catur kelantan tahun ini....takda istilah siapa penyelamat atau siapa menyelamat....kalau dah main dengan semangat berpasukan, hasilnya sama-sama dituai, ada ahli pasukan yang kalah banyak, ada yang menang 100%, ada yang bagi komitment dari awal..itulah resepi kejayaaan...

Sama juga kemenangan Malaysia ke atas Indonesia tempoh hari, tak boleh kata Khairul Fahmi Che Mat jer hero atau penyelamat, kalau scorer ambik penalti tak sumbat, tak juara juga, kalau Fakhri tak score masa semi final walaupun dia tak score penalti, tak menang jugak.…

Takdok kerijo...puah duk ssajo...layan ajer

Layan jerlah...sajo-sajo nok simpan kenangan geng2 barbat..payoh doh nok kkumpul seghupo nih...pah nok wakil Malaysia ghama2 gini payoh....

Tiba-tiba saya teringat pada Cikgu-cikgu catur saya...

Image
Cikgu Kamal maso main di MAKSAK kelate...

Entah kenapa, malam ni rasa nak ucap terima kasih pada cikgu-cikgu catur masa zaman sekolah dulu-dulu...kalau mereka tak perkenalkan catur pada saya, saya rasa saya tak boleh jauh seperti ini...kepada cikgu-cikgu yang masih ingat saya, kot-kot terbaca blog ini, saya ucapkan terima kasih cikgu....bagi saya tiada Hari Guru yang sebenar kecuali hari-hari cikgu tanpa penat lelah ajar catur pada saya zaman2 di sekolah dulu....saya pun dah nak masuk pertengahan 30 an, jadi mungkin saya pun dah lupa nama2 cikgu catur yang pernah saya kenali...

1) Cikgu Shukri (masa darjah 6 di SRKK, selalu main dalam pustaka masa rehat, sampai cikgu ni sendiri buat appointment setiap kali rehat jumpa dia kat library, tapi masa tu dia guru sandaran dan tak tahu apa-apapun pasal sukan catur peringkat sekolah, bahkan sekolah ambo tok join pun)

2) Arwah Cikgu Shamsuddin (saya boleh katakan beliau guru catur pertama saya yang benar-benar mengesan bakat saya di SMDAM...dia ad…

Peluang Red Knights makin cerah

Image
Peluang Kelantan untuk merangkul kejuaraan DATCC team event amat cerah..walau bagaimanapun diharap semua pemain tidak merasa begitu selesa kerana ada 2 atau 3 baki perlawanan lagi dan macam2 masih boleh berlaku...

Teruskan perjuangan anda semua....ambo proud sangat denge set2 demo hok main team sebab main dengan semangat yang tinggi dan jitu...suatu hari nanti ambo teringin sangat nak sarung jersi kelate serupo set-set demo tapi ambo sedar selagi rating ambo tok cecah 2000 (FIDE), ambo ghaso ambo memang tok layok walaupun ambo anok kelate sejati dulu kini dan selamanya.....ambo usaha dulu deh....

Yeah....catur itu rock 2 tirs (tir for rook).....

Penjelasan : Ini bukan abe kandung ambo walaupun perangai napok lebih kure berbinkan Mahmood.....nok cari dio contact sediri, jange melalui kawe....hehehehehe

Round 9...Another draw for me

Image
Round 9, ambo draw lagi...lawan Ilhamuddin..memang tak jangka langsung la buleh draw sebab sapo tok kenal dengan Ilhamuddin ni.....suatu ketika ghama ore royat buah ambo mene atah darat, tapi ambo lupo ambo main catur ni buke atah darat jah, dale air pun buleh dale kapal, atah udara pun buleh dale kapal terbang...duk mano la score sheet ambo ni...ambo cubo nok fork dari BLOG RASMI ni tapi tengok2 round 8 jugak, walaupun round 9 kat label dio..tokde nok update bekalih...nantii ambo try carilah..sokmo scoresheet ni kelik2 ghabo2 dale seluar lepas masuk mesin basuh soyok ghabok doh....

Tapi takpolah...seri tetap serilah.....hok penting ambo dapat perkhabaran dari saing ambo dapat menang dengan bekas pemain Malaysia...tahniah la pado dio, jaghe2 sekali buleh pelue gini....ambo letok game dio disini untuk diabadikan dalam blog ambo....kemah keming sendat molek seluar jin ketat rock.....

"Gapo tengok2..."



Oklah..cukuplah tuh barbat asian amateur....basi molek doh..semuonyo tinggal ke…

ROUND 5 AND 6...bernafas kembali.....

Image
Round 5 dan Round 6 bernafas semula...selepas dicheckmate dengan mudoh oleh adik wong yin loong, ambo lebih berhati2 kali ini...buke ggapo, kaloh tu biasa jah, cumo tok se la 15 minit habis game pah tu nok nunggu saing2 habis buke main lambat belako....

Round 5 lawe set UAE...gedebar ghaik jugok sebab jjupo nge org luar Malaysia, tamboh pulok ambo duk kelih coach budok ni duk berdepek sokmo...ghimas ghaso nok mmain..

pembetulan....ambo main putih...silap tulis alik atah tu...malah doh ehh nok bbetul...tok soh duk comment lah...meme saloh, ambo main putih, bukan hite...


Round 6, lawe dengan Alfred, player Malaysia jugak...layan ajer....




Pada hari yang samo, saing ambo bermain dengan penuh bergayo...pada awal perlawanan, ambo lihat takdok apa2 berlaku...

Tetapi selepas sejam perlawanan, ambo lihat beliau sudoh dengan penutup hidung...ditanya mengapa beliau bertopeng, beliau menjawab, "bla bla bla"...ambo hanyo mampu tersenyum..yang pasti beliau menang dengan bergayo....last sekali …

Round 3 dan 4 - Menanggung kekalahan

Image
Round 3 ni bak kato saing ambo, "kerompes"...kerompes kerompes ayam...hari kedua hari kekalahan ambo...selepas berhempas pulas lawan Mohd Khair pada Round 3, pada round ke 4 ambo sudah tidak bermaya lagi...kehebatan adik Wong Yin Loong memang tak dapat ambo sangkal...tahniah pada kedua-dua lawan ambo yang telah menang..

Game lawe Mohd Khair ni panje lagi...panje sapa ngelah sekali habis dale dewan tuh....


Saksikan game tok sapa 15 minit ambo dicheckmate oleh adik Won Ying Loong, ambo raso adik Yin Loong ni buleh maju serupo adik Yeoh Li Tian setahun duo lagi pah ni..


ROUND 2 @ ASIAN AMATEUR

Image
Pusingan kedua, ambo bertemu Harleif Hanif...pun mssm player (KL) bilo ambo google sejarahnyo...meme keghah2 belako player di Asian Amateur ni....

Napok ko ambo tew...alik hujung di sana..cameraman tokleh masuk dekat...hok depe ni pun kemah jugak..Ezmi tewaskan Lim dari Sarawak..

Berikut game ambo lawe Harleif...tapi dale buletin hanya sekerat jalan je key-in, walaupun effort buat buletin tu ada, tapi ambo masih rasa Kejohanan prestij seperti ini patut key-in semua game...kena bayar gaji pada seseorang untuk buat ni bila ada kejohanan..tanggungjawab penganjur bagi memastikan kejohanan ini berjalan lancar....

Game Ezmi lawan Lim juga rasanya tak sampai habis (oghe kelate kato gak uk uk tok puah)...nak kena mintak dengan empunya diri jugak game tu..kemah jugak.



Manakala, sekali lagi Marzuki bertemu dengan seorang lagi pemain Red Knights iaitu Mayday, di mana keputusan perlawanan ini adalah seri tanpa stalemate...



Round 1 @ Asian Amateur

Image
Kali ni beghaso nok update simpan buat kenangan game2 ambo sepanjang kejohanan Amateur dan selected games saing2..jadi ikut ambo lah deh mugo blog ambo..hok mana lawan ngan kawe, ambo mitok nok bubuh la ssini...suko2 jah...nok letak semua hok saing2 takut nyo kato habih oghe tau opening gapo dio main...ambo tok kisah, sapa nok study game ambo pun study lah..at least "membantu" pemain2 lain buat preparation sebelum bertemu ambo...loh la, ambo tok de nak prepare game org lain pun..gi main jah..sebab de mari barbat ambo buleh main mace2 jenis opening..main je lah menang belum tentu..

Kalu pengunjung jumpa MOVE-MOVE menarik atau menganalis game2 yang ambo letak di sini, silalah berkongsi...kami semua amat berbesar hati kerana kami sentiasa baru belajar dan menimba ilmu ini takkan habis sehingga akhir hayat....dipersilakan tinggalkan komen yer..

Pada pusingan pertama, malamnya ambo telah dipairingkan melawan sesama team Kelate sendiri dengan Azlin...namun begitu keesokannya dikhaba…