Posts

Showing posts from January, 2012

nok berehat dari chess dulu

Image
nok berehat dulu dari update blog chess ini...tahun ni macam takde perancangan langsung...MCF pun tak keluarkan lagi kalendar tahunan...kadang2 sedih juga bila persatuan2 negeri sibuk aktif, tapi MCF sendiri tak aktif....kalau dulu MCF suruh negeri aktif, sekarang blog MCF pun dah tak aktif....tapi bila ambo nok cuba aktifkan persatuan negeri, banyok pulok halangan kekangan kerja.....jadi better not involve too much...

jadi ambo pun nok berehat jugoklah dulu dari chess sehingga ambo bersedia semula......

gapo2 pun..tengah prepare penganjuran UTM Open...sehingga confirmation, nanti ambo update semula...

Selamat bertarung pada semua di Kelantan Close 2012

Selamat bertarung semua...main molek2...hok mano nok botakkan kepala kalu johan kelate close tu jange buat2 lupa niat tu....

ambo dengar berito dari jauh je lah...namo ambo pun dah takdok dalam senarai pemain berdaftar, jadi faham-faham lah ambo meme tok join lah tu walaupun semangat berkobar-kobar tapi gak bui pelue ko set kelate sejati lah...ambo kelate kayu jati

Tubek doh senarai hadioh ni..tunggu ggapo lagi..kelik la wei...

Image
Sumber hadiah di atas dari website Kelatechess.

sapo2 beghaso nok berentap, maghila ppakat kelik Kelantan close...hadiah pun lumayan jugak...acu belek kad pengenalan masing-masing....kalu 03 sah2 demo layak main...

pah maghi la deh 27 dan 28hb Januari 2012 nanti di UiTM Machang.

Hukum Main Catur....

Petikan dari blog INI . Sekadar mengingatkan diri saya sendiri dan sesama pemain catur diluar sana supaya jangan terlalu lalai ketika bermain catur sehingga mengabaikan solat.
Hukum main catur Soalan:

Assalammualaikum ustaz... saya ingin meminta penjelasan berkenaan riwayat dari kitab MUKASHAFAH AL QULUB KARANGAN IMAMAL-GHAZALI..
saidina ali pernah lalu pada sekelompok orang yang sedang bermain catur. kemudianbeliau berkata \"permainan apa ini yang sangat mengasyikkan? jika salah seorang diantara kamu berjalan di atas bara api, adalah lebih baik dari memeinkannya.\" kemudian beliau berkata, \" demi allah kamu diciptakan bukan untuk ini.\" juga beliau mengatakan \"permainan catur adalah manusia paling banyak dusta.salah seorang mengatakan AKU MATI padahal tidak mati. atau DIA MATI padahal tidak mati\" abu musa asyaari mengatakan,\" tidak akan bermain catur kecuali orang yang salah.\"

nak minta pendapat tentang kedudukan sebenar catur. kalau b…

Saya suka blog ini.........

Image
Wow..lama dah saya menanti blog ini diupdate..kerana walaupun entry ringkas tetapi pengisiannya sangat memberi kesan kepada ulu hati pembaca dan peminat catur...semoga owner blog ini akan sentiasa update dan dengan ini saya umumkan kemasukan semula ke dalam list favourite blog ambo supaya ambo terkesima dengan kegigihannya...

KENADOK BLOGSPOT!

KELANTAN CLOSED 2012 DATANG LAGI

Image
SEDIKIT INFO RINGKAS DARI RADIO PCNK :

Format : 9 pusingan Swiss
Kawalan Masa : 45 min seorang
Lokasi : Blok A UiTM Machang, Kelantan
Tarikh : 27 dan 28 Januari 2012 ( Jumaat dan Sabtu )
Yuran :
Terbuka Lelaki dan Wanita - RM 30 atau RM 20 ( *Ahli PCNK )
Bawah 18 dan Bawah 12 - RM 20 atau RM 10 ( *Ahli PCNK)

*Pendaftaran Ahli PCNK akan dibuka pada Januari 2012. Promosi Keahlian pada RM 5 setahun sahaja!!

Syarat-syarat kelayakan penyertaan

1. Dilahirkan di Kelantan dan pemegang kad pengenalan 03, 28 dan 29
2. Kini bermastautin, belajar dan bekerja di Negeri Kelantan untuk tempoh sekurang-kurangnya DUA tahun.
3. Merupakan pemain negeri Kelantan
4. Ayah atau ibu adalah rakyat negeri Kelantan iaitu pemegang kad pengenalan 03, 28 atau 29.
5. Beralamat Kelantan di Kad pengenalan.

Untuk maklumat lanjut sila lawati website rasmi Kelantan Chess :DI SINI

SET2 KELATE, MAGHI PAKAT KELIK LAKO2.....KITO MERIAHKAN CATUR KELATE..SETAHUN SEKALI …

Pembukaan semula blog terhangat masa kini...

Image
alhamdulillah....tahun dua ribu duo belas nampaknya blog ini mula bertatih kembali..syabas..tapi perlu diingat, jika tidak update lagi dalam masa 1 bulan, kemungkinan akan diban lagi.

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, ambo lancarkan semula pada blog list ambo...sebab ambo meme nok blog ni aktif sebab gaya penulisan dia nok jjupo satu dale sejuta pun payoh...

"Penantian saya selama 2 tahun berakhir", Syed Azizi

Image
"Penantian saya selama 2 tahun berakhir". Itulah jawapan paling ringkas yang ambo dengar dari Syed Azizi (SA) setibanya ambo di kedai nasi air mok su nab untuk menemuramah beliau secara ringkas.

Ditanya bagaimana 2 tahun itu telah berakhir, SA menjawab, "Ho la, mulo2 tahun 2010, gi barbat nge demo kat UKM pada national closed, pah tu 2011 demo takdok ambo gi main lagi dan paling latest, barbat pulok kat Asean Amateur dan FIDE rated kelantan, cukuplah 2 tahun...yo lo doh dih 2 tahun??"...nampaknya SA cubo meyakinkan ambo.

Hampir menitis air liur ambo mendengar betapa susah payahnya beliau selama 2 tahun ini untuk mendapatkan rating FIDE untuk para peminat beliau khususnya di Kelantan kerana nasi air telahpun dihidangkan.

Nasero : Ok SA, kito sambung sikit lagi, apo perasae demo setelah berjaya menempatkan diri dalam 100 kelompok terbaik pemain catur di Malaysia yang aktif buat masa kini?

SA : Perasae tu, tentulah gembira, soalan ggapo demo tanya ni?? Sapo tok gembira, d…

Oh Saing2 ambo..demo lo ni tok serupo mulo......

Masuk tahun 2012, ambo ghaso saing2 chess ambo (saing2 barbats) sudah tidak seghupo mulo lagi...DULU UN-RATED, sekarang dah RATED....tu lah maksud ambo tok seghupo mulo...jange suspen pulok...

Pertama sekali ambo nok ucap tahniah lah pada saing2 hok buleh rating tahun 2012...keno pulok 1/1/2012 demo semua dapat tahu demo buleh rating, kiro satu present ko demo lako2...semoga dapat meningkatkan lagi azam tahun ini untuk lebih maju...

Insyaallah, entry seterusnya adalah INTERVIEW secara INTERMEZO antaro ambo dengan mereka satu persatu dan diulas secomel kupasan buoh sseto...

Tunggu.........................................................