Kelantan Chess Profile (Ariez The Empty Bench)

Assalamualaikum adik kakok..guano belako..sihat ko, ambo tok berapo nok sihat..keadaan jerebu buat ambo sakit hidung, selsemo dan sakit tekok..tapi hidup perlu diteruskan...pah guano pulok ada chess profile ni? Mano misi Azlin Juarih...hahaha, misi dio serupo ambo royatlah, kito sipei dulu, ambo pun tok habis lagi analisis game dio (mugo dio mitok ambo analisis)..sabar sabar lah deh...

Gaya sang juara
Fokus 7.7
Ruangan terbaru ini adalah ruangan interview ambo dari hati ke hati pada pemain catur kelantan yang sudi di muatkan dalam segmen Chess Profile ini..bukan gapo, untuk adik2 kenal sikit lah sejarah senior2 dulu main catur..Zamei dulu payoh wei nok main catur, nok cari satu set catur pun susoh nok beli..hok ado dulu gak style hok kecik besi berani tu..travel style..tapi lagu tu lah, nok berjaya bukan senang..adik2 lo ni ada belako doh, set catur, jam, software analysis dan macam2 lagi...ambo start dengan Ariez The Empty Bench ni a.k.a The real scammer sebab unik sangat macam mano dia start main catur, katanya berjalan kaki untuk jadi sang juara...mari kito lihat temuramah ambo dengan dio, moga-moga memberi manfaat.

Tuf Tuf (bunyi wassap hok ambo send dekat dio...)

Naserov : Ariez, nok interview sikit ni, sajo jah, nok penuhkan blog ni..blog ni lamo2 jadi sampah jugok kalu tok update..

Ariez : Ho buleh, kadang2 sampah pun makanei..situ teori..

Naserov : Bodo selalu main ngan teori gak..gini, boleh cerita serba sedikit sejarah demo menceburi bidang catur ni? sebab selepas demo menewaskan CM Fadli hari tu di merdeka rapid team event, ambo ghasa demo semakin kuat...jarei2 anok kelate gagoh setara ni..

Ariez : Hahahahaha...jeng molek.. Ok kito fokus..9.8, 10.6..tu fokus dulu..

Naserov : 9.8, 10.6?? Nate gapo tu?

Ariez : Takpo, kito cerita belakei, fokus tetap fokus....Ok, kawe start main chess ni awal tahun Form3...Masuk kejohanan peringkat sekoloh, kawe kaloh teruk, maso tu wakil sekoloh, tapi kalah awal2 lagi, tok leh wakil daerah pun...macam sampah beraso...masa tu pun kawe punya fokus 4.5 jah...tok terfikir lagi tu nok 9.8..Pah tu kawe barbat lah...sedap pulok main chess ni...

Naserov : 4.5? bodo la..nate gapo ni...ok sambung sambung...

Ariez: Ok..lepas pado kaloh teruk tu, kawe cari cikgu sekoloh2 untuk latih kawe, Cikgu Sahadi saloh sorei hok kuat melatih kawe...Form 4, masuk tanding, terus jadi Johan di peringkat Kota Bharu...so boleh masuk peringkat negeri di Sekoloh Zainab 1...tapi gak, maso nok main peringkat negeri tu, takdok cikgu nok hantar kawe, terpakso mitok saing kawe hantar gi tempat kejohanan...tapi aloh balik tu kawe jalan kaki, saing tok tunggu doh...so dua hari berturut-turut kelek jjale kaki..Masa tu jugok ambo Champion MSSK 2007....pertama kali wakil kelate ambo main kebangsaan di Sarawak...Naik kapa tube maso tu suko sangat, mugo free tu gak, pah baso nate darat lagu ni la..sapa Sarawak nyo kato kita naik belon naik belon, padahal kito naik kapa tube, sapa bbaloh sekejap dengan budok sarawak kat airport tu..naik belon mano buleh sapa...Form 5 ambo champs mudoh peringkat sekoloh kelate..Ok hok ni jah dulu..

Naserov : Baso gong natei nih, belon tu org sarawak panggil untuk kapal tube..sakit sungguh..terlebih fokus, belon gak 154.98 la keno fokus..

Ariez : hahahaha..

Naserov : Sekalo mesti ado idola bilo demo main chess ni..sapo idola demo?

Ariez : Aron Nimzowitsch...Kemas mainan dio, tapi kalu local player idola kawe Jukey The Kenadok dan Azlin The Badbishops....

Naserov : Bakpo Jukey? Azlin?

Ariez : Jukey suko main English, sambil main sambil kawe belajar English dengan dio..pah bab makei dio suko makei gapo hok ado...tu level...Azlin pulok mainan b3 dio sangat gagoh..pah kalu main hite dio buleh jawab belako...jawab jah belako, tapi tok tahu menang lagi..tu teori..pah bilo nok update pasal Misi Azlin ni..jeng molek tok update2 lagi ni..

Naserov : nanti dululah...suspen sikit...mugo misi dio tu comel terlajok...gagoh..ambo nok bereti doh ni...last question, apakah makanan kegemaran demo?

Ariez : Bagi ambo bendo2 hok mudoh itu makanan ambo...ambo makei belako..

Naserov : Ok...nampok doh game dio kat situ..pah bereslah, nok tubek wasap doh ni...nanti ambo nok share beberapo keping gambar sini deh....

Ariez : Ok..fokus 9.8 dulu! Pah ni nok interview sapo pulok?

Naserov : May be idola demo pulok....

Tuf Tuf (tubek wassap doh)..gitulah, temubual ringkas sahaja, cumo moral nya di sini, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan, balik berjalan kaki ni penat kak loh zaman sekarang ni...semoga Ariez akan lebih berjaya di masa akan datang...dan terbuka hati untuk bermain dengan team kelantan selepas di beli oleh beberapa team luar yang sanggup bayar hampir berbilion untuk beliau bermain dengan mereka...Kepado adik2 hok baru main chess, keno usaha keras, nok berjayo bukan senang, banyakkan masuk pertandingan, zaman sekarang banyak doh pertandingan..tapi jange jale kaki maso ni..jerebu, tok berapo molek lah..

Best friends
Coaching budok sekoloh


Comments

Popular posts from this blog

SET KAYU GOLF UNTUK DIJUAL

KEM MALAYSIA #KITA JUARA 2017